dijous, 26 de novembre del 2009

Ascensió al Penyagolosa, el cim més emblemàtic de les terres valencianes (comarca de l'Alcalatén)

Amparo, Ignasi i jo vam pujar al Penyagolosa dissabte 21. En principi érem moltes més persones, però finalment, per diferents circumstàncies, vam anar tres persones i un gos, Hampri. L'excursió va ser magnífica. Ací aporte les fotos per a totes eixes persones que per diferents circumstàncies no van poder vindre. En unes tres hores férem la pujada i la baixada. Per detallar en quina part de l'ascensió és cada fotografia, descarregueu-la directament, ahí està el nom.
L'ascensió la férem pel barranc de la Pegunta, i després vam baixar per la senda directa a Sant Joan. En les fotos tenim vistes del Mas de la Cambreta, els pobles de Puertomingalvo i Xodos, la vessant sud del Penyagolosa i el paisatge de l'ascensió en distints punts.

divendres, 20 de novembre del 2009

II Part del Llibre sobre els pobles abandonats de Burgos (fotos cedides per l'autor, Elías Rubio)



El passat 21 de juny vaig publicar una entrada en este blog sobre el magnífic llibre de Elías Rubio "Burgos. Los pueblos del silencio", amb diverses fotos. Les fotos que veiem en esta entrada també han sigut cedides per a ser publicades al blog "Pobles Valencians Abandonats" i ens permeten conéixer una part de la geografia d'esta zona en una època recent. Reiterar el meu agraïment a Elías pel magnífic treball de divulgació que fa amb el seu llibre i les altres activitats relacionades. Vos recomane que visiteu aquella entrada (link), i també que féu una ullada al seu perfil investigador sobre el patrimoni natural i cultural de Burgos (link).

Fotografies d'este article (de baix cap a dalt): Hormicedo; Ahedo de Bureba; Ceniceros; Hozalla; Huidrobo; Icedo; Ochate; Parayuelo; Plàgaro; Puentes de Amaya; Villota de Losa; Puentes de Amaya; Valdearnedo.

Projecció de fotografies de pobles valencians abandonats i col·loqui a la Casa de cultura de Dénia

La Casa de la cultura de Dénia va acollir ahir dijous 19 una projecció de fotografies de pobles valencians deshabitats i abandonats. L’acte va estar organitzat per la Biblioteca Pública Municipal, i van acudir unes cinquanta persones. Posteriorment va haver un col·loqui amb els assistents. Les fotografies han sigut fetes per Víctor Sales, llibreter de La Mar Llibres. Si esteu interessats en adquirir el llibre "Pobles Abandonats. Els paisatges de l'Oblit", podeu adreçar-vos al seu establiment (C/la mar, 38, baix). O al correu victor@lamarllibres.com. Moltes gràcies per fer les fotografies de l'acte.

divendres, 13 de novembre del 2009

El despoblat de Jinquer en la Serra d'Espadà (la Plana Baixa, Castelló)

Jinquer és un dels millors exemples de poble abandonat que podem trobar a terres valencianes. Concretament el situem en el cor de la Serra d'Espadà, al terme municipal d'Alcúdia de Veo. És un dels quatre nuclis dels quals costava el municipi actual d'Alcudia de Veo, el qual s'hi troba només a uns 15 km. de la ciutat d'Onda. Benitandús roman despoblat, Veo ha augmentat la seua població en els últims anys, i Jinquer està deshabitat. I Alcúdia que és el centre administratiu del municipi.

A Alcúdia de Veo es produeix un curiós fenòmen, i és la convivència de dues llengües en un mateix poble. M'explique. Els veïns d'Alcúdia de Veo nucli parlen en castellà, però a l'aldea de Veo, situada a un parell de quilòmetres, el valencià és la llengua vehicular, com també ho era a Benitandús. Per contra, tot i no saber-ho amb certesa, sospite que la llengua que parlaven els habitants de Jinquer, era el castellà. Açò ho hauríem d'explicar en què Jinquer està més prop de Algímia d'Almonesir, tot i estar situat en el fons d'un barranc mig inaccessible.

Jinquer va conéxer durant el segle XX dues fases: el seu màxim històric de població, a principis del segle, i la seua despoblació definitiva. En el cas de Jinquer es va abandonar durant la Guerra Civil, després d'haver arribat a tindrre més d'un centenar d'habitants i 28 cases l'any 1913. En el llibre de pobles abandonats, José Manuel i jo dediquem un ampli capítol a este nucli, el qual també conta amb un magnífic castell.

L'accés, per pista forestal, ens mostra un paisatge model·lat per la mà de l'home, amb abancalaments abandonats, i ara boscos de pi. També hi ha una magnífica vista del llogaret des del pic de la Ràpita, màxima altura de la Serra d'Espadà. A este blog tinc publicada una altra entrada amb vistes des del cim d'esta muntanya (link). Prop de Jinquer podem trobar innombrables restes de la Guerra Civil, sobretot trinxeres, perquè en esta zona el front va estar parat durant anys. Dalt de Jinquer trobem la partida de Pedralba del municipi de Suera, amb nombroses restes de trinxeres.

dimarts, 10 de novembre del 2009

El blog "Pueblos deshabitados" parla dels pobles valencians abandonats en una entrevista

El blog Pueblos deshabitados (link ací) ha fet una entrevista sobre els pobles valencians abandonats, on expose el meu punt de vista sobre distintes qüestions. Aprofite, de pas, per a recomanar-vos la visita a este magnífic blog.

dilluns, 9 de novembre del 2009

Info TV llança el documental "Moriscos, els valencians oblidats" en el 400 aniversari de l'expulsió

Info TV ha llançat el documental "Moriscos, els valencians oblidats", un treball realitzat amb motiu del 400 aniversari de l'expulsió dels moriscos, la qual se celebra enguany. El treball ha sigut realitzat per Sergi Tarín, Vicent Peris i Esther Albert, i el productor executiu ha sigut Juli Esteve.

Este magnífic documental inclou el testimoni dels principals experts sobre el tema, i les imatges de l'herència morisca han estat grabades a les comarques valencianes i a Tunísia, lloc este últim on arrelaren molts dels moriscos que patiren aquella gran neteja ètnica. "Moriscos, els valencians oblidats" està començant a projectar-se a distints municipis. Més informació a www.infotelevisio.com o a l'adreça de correu info@infotelevisio.com.

dimecres, 4 de novembre del 2009

Els despoblats moriscos de Capaimona i La Queirola a la muntanya d'Alacant (article de José Manuel Almerich) (foto primera: mesquita de Capaimona)

Reproduïsc este interessant article que envia José Manuel Almerich sobre els despoblats moriscos de Capaimona i La Queirola, a la muntanya d'Alacant. Les fotografies també són de José Manuel. Podeu vore més fotos sobre els dos despoblats ací (link), i també més fotos sobre despoblats moriscos en general ací (link). La foto dels dos correspon a una excursió que férem en bici al despoblat de l'Olla, en la Serra Calderona.

"Oculta tras la vegetación encontramos la mezquita. Las jaras y zarzales la habían cubierto casi por completo, pero la estructura del oratorio y los contrafuertes sobresalían, desproporcionados, sobre un recinto estrecho y alargado.

Sus rasgos no presentan dudas ante la evidencia arqueológica, así como tampoco ofrece confusión la documentación histórica que nos ha llevado hasta este lugar. Pueden verse los restos de la quibla, los gruesos muros reforzados con contrafuertes que soportaban la cúpula, la fuente cercana utilizada para las abluciones y sobre todo, la orientación hacia la Meca. La presencia de colmenas y el zumbido persistente y tenaz de las abejas nos hacen retroceder. Es peligroso acercarse, sobre todo, si el día es claro y soleado como hoy. Todo coincide y los elementos del puzzle van encajando. La ubicación de las ruinas, los restos materiales, la cerámica en superficie, los muros construidos en tapial, las casas convertidas en corrales y la cercana masía del siglo XVIII concebida como explotación agropecuaria, identifican este lugar como el despoblado morisco de Capaimona, en uno de los parajes más solitarios de la montaña de Alicante.

Enclavado entre la Vall d’Alcalá y la sierra de Alfaro, no muy lejos del barranc de Malafí, junto al viejo camino que comunicaba Alcalá de la Jovada con la vall de Seta, aparece el despoblado rodeado de encinas de gran porte que recuperan con la fuerza de las raíces el suelo que un día les fue arrebatado. Las terrazas de cultivo abandonadas nos hablan con dureza de una existencia aislada, cerrada sobre sí misma. Así vivían los moriscos y así fueron capaces de subsistir en este espacio marginal, áspero y accidentado, donde los cristianos viejos apenas se atrevían a entrar.

Los escasos recursos que esta tierra ofrecía se aprovechaban al máximo: pan de higo, olleta de blat, leche de cabra, almendras, aceite y algunos bancales de trigo que a duras penas podían cultivar. Trece familias, según el censo de Boronat, habitaban el poblado en 1602, siete años antes de la expulsión. Trece familias que, al igual que en el resto de los despoblados cercanos, Queirola, Atzuvieta, la Roca, Costurera, Beniasmet o los corrales de Salema, sobrevivían practicando sus costumbres y a escondidas también, su religión. Acosados por una cultura impuesta y presionados por la sociedad cristiana, a estos pequeños clanes, tan sólo les quedaba el patrimonio de sus creencias, y sobre todo, su familia. Sin estos lazos bajo los que se mantuvieron unidos hasta el final, jamás hubiesen podido permanecer en este entorno de total y absoluta pobreza. El fracaso de la integración les condujo a la expulsión, aunque económicamente estaban bajo el régimen feudal y eran explotados por los dueños de las tierras que habitaban.

Cuando el 22 de septiembre de 1609 se publicó el real decreto que sentenciaba el exilio, tuvieron tan solo tres días para dirigirse a los puertos de Denia y Alicante desde donde embarcaron hacia Oran. Allí tampoco fueron bien recibidos y muchos murieron durante el trayecto o asaltados a su llegada a África. Una tercera parte de la población valenciana, descendientes en gran parte de los hispanos convertidos a la fuerza con la llegada del Islam, dejaron la tierra que para ellos era su único y exclusivo hogar. No entendieron jamás los motivos de la expulsión y por qué tenían qué de abandonar a la fuerza el lugar que les había visto nacer, a ellos y a sus antepasados.

Cuando descubres a pie y en silencio estos lugares, los identificas de inmediato sin saber muy bien por qué. Algo hay en el ambiente te dice que estas piedras forman parte de tu propia historia, como si una parte de tu vida se hubiese quedado allí. Un intenso escalofrío te recorre por dentro, y por fuera en el ambiente, todavía parece escucharse la voz del muecín llamando a la oración desde lo alto de la mezquita. Hasta los pájaros dejan de cantar ante nuestra presencia y el silencio queda roto igual que quedó rota la algarabía y el trasiego de sus acemileros hace cuatrocientos años. Las montañas de Alicante, recortadas en el cielo, limpias, vigorosas y afiladas, crean un escenario que parece haber surgido del Rif, y hasta el intenso añil del cielo nos recuerda la magnitud del paisaje africano.

Capaimona, o Ca Maimona, de donde parece surgir la toponimia, es uno de esos lugares que a su paso, no te deja indiferente. Esta forma de vida diseminada, relegada, aislada sobre sí misma, era la única manera de subsistir a las presiones señoriales, la precariedad del medio y la pobreza de la tierra. La austeridad marcó una serie de penurias que tuvieron su continuidad en los colonos mallorquines que, cien años después, ocuparon estos valles. Pero ellos, los recién llegados, no fueron capaces de vivir, ni de lejos, en las mismas condiciones que sus predecesores moriscos. Ocuparon los pueblos mejor comunicados y la gran mayoría de las alquerías quedaron definitivamente abandonadas. Sus casas fueron utilizadas como corrales de ganado, como una humillación más, y así han llegado a nuestros días. La vivienda andalusí, lugar de encuentro consabido, arcos de medio punto, estrechas callejuelas enzarzadas con arcos cruzados, casas con techos de caña, madera y tejas, fueron el símbolo de una cultura milenaria, mediterránea, con un aire oriental que todavía se respira en el aire aunque se hundan, igual que la mezquita, entre jaras y zarzales.

Acabamos el día en la Queirola, otro despoblado morisco pero éste mejor conservado y más puro arquitectónicamente, con todos los elementos propios de la cultura islámica rural de origen medieval. En Queirola se conservan los arcos y las ventanas originales, ladrillos de trazados espigados en el suelo del patio y las distintas dependencias del hogar andalusí. Aparece documentado ya en el siglo XIII con motivo de las rentas que paga al monarca Al Azraq y es un claro ejemplo de hábitat musulmán que ha continuado hasta nuestros días. La Queirola siguió habitada por moriscos y después por cristianos hasta su definitivo abandono.

El tío Blanc de Planes y su familia fueron los últimos habitantes de la Queirola. Se marcharon tras acabar la guerra, justo el día que su hija, Roseta del Cel, bajó a pie de la aldea, vestida de novia para casarse en la iglesia de Beniaia, configurando una viva estampa del mejor cine de Berlanga. Roseta del Cel, recogiendo su cola blanca y el pelo envuelto por el viento, dejó atrás con lágrimas en los ojos, parte de su vida y su juventud, pero también un mundo de miserias y carencias que ya nadie quería recordar".