dissabte, 13 de febrer del 2021

El llibre 'Tolls i salts d’aigua valencians', amb més de mil mecenes, arriba a la segona edició al mes de la primera

El llibre 'Tolls i salts d'aigua valencians' és una autoedició. No es ven en plataformes ni en llibreries. 


La forma d'aconseguir-lo és en alguna de les presentacions previstes (més avall d'estes línies), per enviament directe (en fem diversos per setmana), venint a Alboraia a per ell o en futurs micromecenatges (de moment, sense data, l'11 de febrer acabà l'últim). Contacte per a comprar el llibre: escriu a agustihernandez@gmail.com


Micromecenatge en https://www.verkami.com/locale/ca/projects/37353-llibres-tolls-i-salts-daigua-valencians-i-pobles-valencians-abandonats


El llibre Tolls i salts d’aigua valencians, que mostra 200 gorgs i cascades de més de 60 rius i barrancs i del qual és autor i editor el periodista Agustí Hernàndez (Alboraia, 1977), arribarà en els pròxims dies a la seua segona edició. Publicat inicialment en gener d’enguany, els més de 1.000 exemplars editats s’han esgotat ja i l’obra va a ser reimpressa. El llibre, donada la situació de pandèmia, s’ha venut amb dos campanyes de micromecenatge i per enviament postal. 



València, a 13 de febrer
. El treball, amb més de 400 imatges, 160 pàgines i publicat en valencià, reivindica estos espais per a l’oci i el turisme i com una alternativa per fer més atractiu el món rural. Ha aconseguit ja més de 1.000 mecenes en dos campanyes de micromecenatge. La publicació aposta per la senyalització, millora i catalogació d’estos espais, i la recuperació de les denominacions tradicionals.

Los Peñones i la Jarra (Río Buñol), els Tolls del Matà (Barranc de la Valltorta, les Coves de Vinromà), el Clot del Negre (Riu Xúquer, Cotes), la Fuente del Señor (Río Andilla), el Chorrero de la Castellana (Barranco de la Ermita, Chera), el Toll de Cabrera (Riu de Penàguila, Alcoleja), o los Charcos del Ral (Rambla del Ral, Cortes de Pallás), són alguns dels tolls i salts d’aigua més bells de la geografia valenciana. A més, espais que han desaparegut com el Salto de la Barbulla (Cortes de Pallás) o la Cornicabra, entre d’altres.  




El treball no és un catàleg d’espais bonics, sinó que obri un debat sobre la gestió d’estos espais, molts dels quals eren desconeguts fora del seu àmbit, però que els últims anys han vist com l’afluència de visitants ha augmentat, fet que ha generat conflictes encara que també beneficis. Les limitacions per a visitar zones més llunyanes derivades de la pandèmia de COVID-19 han pressionat més encara estos llocs, fent que inclús alguns d’ells s’hagen tancat durant l’estiu.

El llibre reivindica la memòria dels rius i fonts com a espais de socialització. Un text introductori incorpora fotografia històrica amb testimonis de persones de Benaguasil, Loriguilla, Almiserà, Buñol, Millares, Tales, Requena, Vila-real, Rotglà i Corberà, Alboraia, Llucena, Atzeneta del Maestrat, Alcoi, el Campello o Cocentaina que rememoren el bany als rius i fonts.

També es parla de les normatives sobre la gestió dels rius, i de la toponímia tradicional respecte als tolls, tant en castellà (charco, pozo, gorgo, tollo) com en valencià (gorg, clot), i dels salts d’aigua, igualment en els dos idiomes (cascada, chinchán, chorro, chorrero, chorrador).

Agustí Hernàndez és periodista. Treballa a la Universitat de València. Ha sigut periodista en diversos mitjans de comunicació i institucions públiques. També ha sigut professor de Formació Professional, comissari de l’exposició del Museu Valencià d’Etnologia Pobles abandonats. Pobles en la memòria i ha guanyat més de deu premis de poesia. És coautor de Pobles abandonats. Els paisatges de l’oblit (Consell Valencià de Cultura, 2006) i autor i editor de tres llibres més sobre despoblació, entre ells Pobles Valencians Abandonats (2013). 





2 comentaris:

naxho ha dit...

Donde se puede comprar el libro Tolls i salts d'agua valencians?

Agustí Hernàndez ha dit...

Hola, en el micromecenatge que hi ha ara en verkami: https://www.verkami.com/locale/ca/projects/37353-llibres-tolls-i-salts-daigua-valencians-i-pobles-valencians-abandonats