(Foto del despoblat de l'Olla, Marines Vell, la Serra Calderona)
Una de les fites que més han marcat el poblament valencià, i que va tindre unes repercussions econòmiques considerables en els anys següents, va ser l'expulsió dels moriscos del Regne de València l'any 1609. Els moriscos eren els descendents de musulmans que després de la Reconquesta van ser obligats a convertir-se al cristianisme, sota l'amenaça d'expulsió. En la pràctica la majoria continuaren amb les seues creences. Cal diferenciar-los dels mudèjars, aquelles persones que durant l'Edat Mitjana vivien a territori cristià dins la Península Ibèrica i que continuaven profesant la religió musulmana.
En el 2009 es compliran 400 anys d'esta data. En total, sobre una població estimada d'uns 400.000 habitants, el decret d'expulsió va afectar, aproximadament, entre 120.000 i 130.000 persones, és a dir, quasi una tercera part de la població valenciana del moment. Alguns llogarets es van perdre per sempre, uns altres quedaren abandonats i amb el pas del temps es rehabitaren. En el llibre de pobles abandonats, José Manuel i jo dediquem un capítol a explicar este fet. Del País Valencià, els territoris on més nuclis de població es veren afectats per l'expulsió els poden situar a les actuals comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa, la Vall d'Albaida, el Comtat, la Safor, la Ribera Alta, l'Alt Millars i la Plana Baixa.
La verdad es que la expulsión fue un hecho que demuestra de lo que no se debería hacer nunca más. Las ciudades valencianas no lo notaron a penas, pero otras localidades como Alcira o Gandía sí. Un hecho del que deberemos aprender, para que no se vuelva a repetir.
ResponEliminaDilluns 9 de febrer a les 19 hores, a la seu de Bancaixa, en la Plaça Tetuán de València, la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València organitza la xarrada "En el IV aniversari de l'expulsió dels moriscs. La tragèdia d'una minoria marginada". Podeu vore tota la informació a la següent web: http://www.uv.es/rseapv/web
ResponEliminaL'acte contarà amb la presència de diversos especialistes que parlaran del tema, i la taula rodona està moderada per José Manuel Almerich. L'accés és lliure i gratuït.
Agustí, que pena no haber podido acudir a esta interesantísima charla, que conocía, pero que no me fué posible asistir.
ResponEliminaDecirte que me he suscrito al Museu Valenciá d´Etnología y tomo nota en mi agenda para acudir a la exposición itinerante en Castellón y en el Museu de Belles Arts, entre el 15-07 al 27-09.
Felicidades por este artículo en el que se cumplen 400 años de la expulsión de los moriscos, no me canso de leer tu blog...
Mi próximo post va a ser sobre las masías abandonadas de Los Mores en Ludiente. Espero que te guste.
Recibe un cordial saludo del que ya es tu admirador y tu blog un referente para mí.
Saludos.
Conec Los Mores. Un lloc prou inaccessible de la nostra geografia, i ple de memòria. Supose que eixireu des de la carretera MOntanejos-Zucaina, i després bé per el Mas de l'Hostal, o bé per la pista que va directa, perquè no se m'ocorre altra forma per anar-hi. Jo volia accedir pel barranc de Santa Ana... però va ser impossible. La meua primera vista de Los Mores, un dia que no anàrem, va ser des de La Benachera, també en Ludiente, però en el marge esquerre del barranc de Santa Ana. Impressionant, un mas tan gran allí enfront, tan oblidat.
ResponElimina