Tinc a les meues mans el llibre "Guía práctica de Moya (Cuenca)". Ens parla d'este poble de la província de Conca que actualment conta amb quatre nuclis de població: Santo Domingo de Moya, Huertos de Moya, Pedro izquierdo de Moya i El Arrabal. Precisament este últim nucli, El Arrabal, és el que es troba als peus de la vila històrica de Moya, hui despoblada. La vista del poble fortificat, és omnipresent des de qualsevol punt d'estes terres.
El llibre, editat per la Asociación de Amigos de Moya, i del qual és autor Teodoro Sáez Fernández, en el moment de la publicació Cronista oficial de la Vila, ens descriu el que era i és la vila. Així, trobem l'acròpolis fortificada, la fortalesa-alcàssar-castell, les muralles i les portes, la "coracha" (doble muralla paral·lela a la principal que descendeix fins al peu del mont on està la vila, l'hospital de la Madre de Dios, les sis esglésies que hi va haver, l'ajuntament, els tres convents i els escuts i inscripcions.
En total, segons l'autor, l'any 1595, el senyoriu de Moya tenía una extensió de 2.750km2 i en ella vivien uns 13.000 habitants. Municipis com Landete, Manzaneruela, Talayuelas, Henarejos, Cardenete, Carboneras o Algarra, fins a 34 nuclis, van depedre del senyoriu de Moya.
La veritat és que la vista del lloc és espectacular. Es tracta d'una muntanya tota fortificada, i on, fa poc més de 100 anys, encara hi havia 90 cases habitades, ens diu el llibre. Quan hui visites el lloc, encara es veu que la vila va estar habitada fins a dates no molt llunyanes. Les cases, agragades a les muralles, estan ja totalment en runes.
He intentat entrar en contacte amb l'associació "Amigos de Moya" per nomenar-los la ressenya del llibre, però m'ha sigut impossible perquè el formulari del seu web no funciona. Si algú té informació, s'agraeix la col·laboració. Enviaré també un correu a l'Ajuntament de Moya.
ResponEliminaUn poble molt bonic. Val la pena acostar-se a conéixer-lo. A més, està molt prop de terres valencianes.
Un lugar muy bonito de visitar, ya desde lejos impresiona el emplazamiento.
ResponEliminaFaustino.
Impresionante,me quedo de estuco;acabo de visitar la web de los amigos de Moya y hay una galería de fotos impagable.
ResponEliminaGracias por compartir la info. Agusti.
Un abrazo.
Gràcies a vosaltres. A mi el que més em va impactar és la vista existent des de baix. El castell que englobava la vila en el seu moment devia ser una fortalesa autènticament inexpugnable i amb capacitat de prou persones per a defensar-la. No sé si amb catapultes es podria arribar a atacar un lloc tan alt. Llegint el llibre, es parla d'algunes batalles, i crec que els atacants optaren per la fórmula més lògica, assetjar el lloc i deixar la gent fonamentalment sense aigua.
ResponEliminaUns segles després no va fer falta cap batalla perquè el poble es quedara buit. Són els mateixos habitants els que se'n varen anar.
Aunque no viva nadie en la fortaleza todavia queda vida prueba de ello son los septenarios por unos dias es un hervidero de gente y en sus 4 barrios queda vida . La recuperacion del patrimonio es lenta pero ya se han rehabilitado algunos edificios , las ruinas de una iglesia ahora son un auditorio, el patio del convento se ha escbado las paredes contiguas se han consolidado la iglesia abierta al culto y ultima se ha reparado el tejado del ala oeste ,entre otras actuaciones pero todavia queda mucho trabajo por hacer , esperemos que el tiempo y el dinero no corten esta magnifica trayectoria.
ResponElimina