dijous, 4 d’agost del 2011

La revista 'Mètode' de la Universitat de València dedica un magnífic monogràfic als incendis i l'impacte del foc

La revista de divulgació científica 'Mètode' de la Universitat de València ha publicat un magnífic monogràfic sobre els incendis forestals. Baix el títol: 'Quan es crema el bosc. L'impacte del foc en els ecosistemes', hi ha articles que ens parlen de les causes i les conseqüències del foc. Causes molt variades, i conseqüències igualment molt variades, des de distints punts de vista. I entremig la investigació científica com una eina que ha d'apuntalar un tema que és d'interés públic.

El monogràfic té més de 50 pàgines, i està coordinat per Artemi Cerdà, catedràtic de Geografia Fisica de la Universitat de València, especialista en erosió del sòl.

El monogràfic ajuda a desterrar idees molt esteses sobre els incendis forestals, com la visió sempre negativa dels incendis. Per contra, Artemi Cerdà ho diu clarament: 'Els científics parlen dels processos naturals dins d'un paisatge cultural, la societat continua veient els incendis com un factor negatiu. La gestió comença a entendre que cal treballar amb el foc, no contra el foc'.

Si el foc forma part de la història dels boscos des de sempre, potser caldrà integrar-lo en la dinàmica de protecció del paisatge i de dignificació del territori. A partir d'ací el debat és molt ampli. Però sobretot calen recursos, mitjans, diners, per a què els professionals que treballen aquests temes puguen gestionar el nostre patrimoni forestal.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies! el llegirem!
Coralet