dimarts, 13 de gener del 2009

Almàssera inaugura l’exposició “Pobles abandonats, pobles en la memòria”


Almàssera ha acollit esta vesprada la inauguració de l'exposició del Museu Valencià d'Etnologia "Pobles abandonats, pobles en la memòria”. L'acte ha sigut en el Centre Cultural de la localitat, on l'exposició es podrà visitar fins a l'u de febrer. A l’acte han acudit al voltant de 50 persones, entre elles el director del Museu, Joan Seguí; la regidora de Cultura, Raquel Plaza; el comissari de l’exposició, Agustí Hernàndez; i l’alcaldessa d’Almàssera en funcions, María Vicenta Adell.

La mostra consta de 8 mòduls en els quals s'expliquen els motius de l'abandonament (emigració rural, construcció d'embassaments, catàstrofes naturals i artificials, expulsió dels moriscos i colònies agrícoles i industrials). A més, una escenografia recrea l'ambient d'un poble que s'està abandonant, i hi ha 2.200 fotografies.

Completen l'exposició tres vitrines i 50 objectes de la vida quotidiana que vivien i treballaven en estos llocs, així com un audiovisual en què les persones que van emigrar d'estos pobles conten la seua experiència. En concret, es pot vore imatges de Bibioj, Jinquer, les aldees d'Alpuente, o per exemple, també de la Colònia de Santa Eulàlia, la famosa "Alqueria Blanca" de Canal 9. Tot açò fins a mostrar uns 100 nuclis de població deshabitats en terres valencianes, incloent foto antiga.