dijous, 29 de juliol del 2010

El llibre "El Maestrazgo. L'Alcalatén. El Ducado de Villahermosa" de Ricardo Muñoz Badia

fotos: portada del llibre i una sénia en desús a Castelló)
El llibre "El Maestrazgo. L'Alcalatén. El Ducado de Villahermosa" és una referència per a la gent que practica senderisme. L'obra de Ricardo Muñoz Badía que jo tinc és de l'any 1996 i a l'inici ja es diu que la primera edició és de 1986, però malgrat esta distància temporal, considere el llibre plenament vigent. De fet, Àngels i jo hem utilitzat este llibre com a referència per a moltes de les nostres excursions, sobretot per la comarca de l'Alcalatén, i més concretament per Llucena (crec que les hem fetes quasi totes). Per això, agrair a l'autor el seu treball de divulgació, ja que algunes de les fotos s'han fet i es mostren en este blog, són de llocs als quals he arribat gràcies a este llibre.

L'obra inclou apunts històrics, etnogràfics o naturals. També incorpora dibuixos i fotos, tant d'arxiu (el de Sarthou per exemple) com actuals. Editada per l'editorial Antinea, esta obra mostra l'amor del seu autor pel paisatge de Castelló, per les seues terres, la seua gent. I la descripció dels llocs que es fa, així com la forma d'arribar-hi, està molt ajustada al que després pots vore. Amb estes línies volia fer-li un xicotet homenatge a Ricardo Muñoz Badia, malgrat no tindre el plaer de conéixer-lo personalment, pel seu treball de divulgació. A més d'este magnífic llibre, té publicats altres treballs.

5 comentaris:

L. Gispert ha dit...

Es una obra emblemática, de un querido amigo pionero en el alumbramiento del excursionismo en Castellón, mostrando, además, su riqueza paisajística, cultural festiva, etc.

Su más reciente obra "Ares, ruta y prehistoria" es un libro muy completo sobre esta preciosa villa, mostrando su historia, sus fiestas, las excursiones...

Permíteme, amigo Agustí, desde estas queridas páginas, que le envíe a Riqui mi más afectuoso saludo.

Un abrazo,
Luis.

Josep A. Collado ha dit...

La primera edició de la que parles no sé si es correspon amb la que jo tinc (i que conserve com una vertadera joia, després d'haver-me acompanyat tantes i tantes vegades en les meues rutes per aquestes comarques).
Aquesta està impresa a Almassora, el dipòsit legal és de l'any 1985 i el títol exacte és "El Maestrazgo, l'Alcalatén, Benifassar y otras comarcas. Rutas de montaña y costumbres"
Jo també puc dir que les descripcions són d'allò més fidel a la realitat. Encara recorde la primera vegada que vaig pujar a la Nevera de Catí, amb el llibre a la motxilla. Des de l'Avellà al cim, passant pels Campanerencs: ni un sol dubte. Directe al cim.
Un llibre imprescindible!

Agustí Hernàndez ha dit...

Luis, Josep;

gràcies pels vostres comentaris. Este llibre és i ha sigut una referència per a caminar moltes hores baix la pluja, el sol, neu, aigua, boira, mestral... per a tastar tots els colors del nostre País.

Juan José Carrasco Lozano ha dit...

Nueva y afortunada coincidencia, amigo Agustí, la edición que tengo en mis manos de EL MAESTRAZGO L´ALCALATÉN - Ducado de Villahermosa de Ricardo Muñoz Badía es del año 1996 e impreso en la Imprenta Castell de Vinaròs.
Extraordinaria obra que he leido muchas veces y van..., este invierno quiero ´practicar´ esta joya y voy a empezar a realizar algunos de sus itinerarios.
Muy recomendable y muy vigente como indicas en la entrada de tu blog.
Saludos a Àngels y un abrazo para ti.

Agustí Hernàndez ha dit...

Entre les planes 97 i 108, eixes son algunes de les rutes amb les que, en bona companyia, he gaudit molt.