dijous, 2 de setembre del 2010

L'augment de la massa forestal a les capçaleres dels rius disminueix fins a un 40% el caudal dels rius (interessant article publicat al diari Levante)

(En la fotografia; naixement del riu Palància, i barranc de Resinero, afluent del Palància).

Este article publicat al diari Levante (article) confirma el que ja sabíem, però ningú no s'atrevia a dir públicament. Més enllà de declaracions solemnes sobre el canvi climàtic, la principal causa de la reducció del caudal dels rius, a més de les extraccions per a regadiu, és l'augment de la massa forestal en les capçaleres dels rius, les quals actuen com una autèntica esponja que redueix les infiltracions al subsol o les escorrenties superficials.

Reproduïsc el primer paràgraf d'este interessant article publicat al diari Levante: "La falta de gestión forestal podría estar provocando una reducción de hasta el 40% en el el agua útil que alimenta los acuíferos y las escorrentías que generan los ríos, según confirman los primeros resultados de los estudios que se realizan en el Departamento de Ingeniería y Medio Ambiente de la Universidad Politécnica de Valencia

3 comentaris:

trotasendas ha dit...

Interesante articulo y aunque es posible que sea cierto ,yo creo que hay que mirar también lo que aportan las masas forestales y sopesar los pros y contras. Generan oxígeno , aportan humedad , evitan la erosión del suelo....etc y con los tiempos que corren pienso que no nos sobran masas forestales y si mal consumo de agua con malos hábitos e infraestructuras insostenibles medioambiental mente.Quizás me equivoque pero yo voto por los bosques. Un saludo

Gabi ha dit...

Estic completament d'acord amb "trotasendas", ja que podem caure en la visió reduccionista de considerar les masses forestals des d'un únic punt de vista productivista i hortofrutícola. Els boscos aporten infinitats de beneficis ambientas que, si puguéssen ser valorats econòmicament, no es podrien pagar.
Crec que hi ha una mala gestió de l'aigua tant en l'oferta com en l'ús.
El problema no és el bosc, sinó la nostra dèria depredadora.

Agustí Hernàndez ha dit...

Fins ara, totalment d'acord amb els dos comentaris. No son excloents amb el que diu l'article. No crec que ningu, hui en dia, pose en dubte els beneficis ambientals de l'exist``encia dels boscos.