dilluns, 26 de setembre del 2011

L'aldea de La Saranyana (la Todolella, comarca dels Ports, Castelló), ara amb 16 habitants

Consulte el Nomenclàtor del País Valencià corresponent a l'any 2009, respecte al municipi de la Todolella (comarca dels Ports) i veig que té 149 habitants empadronats, i 38 que viuen en el disseminat. Torne a l'any 2010, i veig que la població global ha baixat a 137 habitants, però que apareix Sarañana com un nucli habitat, amb 16 veïnes i veïns. Desconec si actualment La Saranyana està habitat regularment, o simplement és que hi ha veïns que s'han empadronat sense residir tot l'any.

En qualsevol cas, quan Àngels i jo vam anar l'any 2006, el lloc estava deshabitat. Era estiu, el sol queia a plom, i allí no vivia ningú, per més que miràrem o preguntàrem a una persona que vam veure pel camí d'accés -per cert, una pista forestal sense asfaltar-. El poble denotava totalment que era un de tants nuclis deshabitats: algunes vivendes en condicions de ser habitades, altres en runes. Edificis, en general, de bona construcció.

El que vam veure era un lloc deshabitat pels anys 60, on, no obstant, una família va continuar vivint fins la dècada dels anys 90, segons ens van indicar. La proximitat a la carretera que duu a La Todolella, fa que el lloc puga rehabitar-se amb facilitat en qualsevol moment.

A nosaltres ens va semblar un lloc molt bonic i al mateix temps molt representatiu de l'arquitectura característica de la comarca dels Ports i de l'Alt Maestrat, amb la pedra com a protagonista indiscutible, no només en el nucli sinó també en molts dels elements que teníem a la vista.

Pascual Madoz, en el seu 'Diccionario Geográfico-Estadístico-Histórico de Alicante, Castellón y Valencia', tom 2, ens la descriu així (extractat): "Aldea con alcalde pedáneo dependiente del Ayuntamiento de Todolella (1/2 hora) de la província de Castellón de la Plana (45 leguas)... Tiene dos casas, la del ayuntamiento y la de la cárcel derribada; una capilla dedicada a San Miguel Arcángel aneja de Todolella y servida por el cura de la parroquia de este pueblo y una ermita (San Cristóbal Mártir) en la cumbre de una montanña. Población: 8 vecinos, 45 almas".

4 comentaris:

maria jose ha dit...

hola soc una dona de 36 anys tinc 2 fills uno de 11 anys y l´altre de 4 anys el meu home es albanyil ens agradara anar a viure ahi al seu poble si a conseguim una vivenda y un trevall per als dos moltes gracies espere la vostra resposta asi pose el meu correu electronic gracies. majo_32_ala@hotmail.com

Anònim ha dit...

soc un jove de 25 anys i si toben feina per a mi mamare i monpare i una casa anirem a repoblar, em treballat en tot construccio hosteleria i agricultura. el meu correu es www.lluchjaume@hotmail.com

Anònim ha dit...

Haces un trabajo maravilloso , por dar a conocer estas raices...y son nuestras .Donde las personas tenian verdaderos valores , hoy en dia somos incapaces de mirar atras... en este mundo consumista , donde lo normal ahora es ecologico y se paga a precio de oro, donde la personas pasan por numeros, donde los animales llevan cadenas, donde los niños juegan en casa .... quisiera saber que hacer para cambiar este mundo...
Tu ya lo estas haciendo , Enhorabuena por tu iniciativa

Agustí Hernàndez ha dit...

Moltes gràcies, anònim. El teu comenari dóna ganes de continuar treballant amb més il·lusió encara, si cap.