dimarts, 4 d’octubre del 2011

El llogaret de Rebate, o Pozo Rebate, situat a la Serra d'Escalona, en la comarca del Baix Segura (va pertànyer al terme d'Oriola)

Rebate va ser un llogaret d'Oriola, en la comarca del Baix Segura. Situat a la Serra d'Escalona, el lloc es va deshabitar durant el segle XX. Els terrenys de la finca, hui els trobem dins el terme de Pilar de la Foradada, municipi que es va segregar d'Oriola en la dècada dels 80 d'este segle.

El que vaig poder veure en una visita de l'any 2004 són algunes cases totalment reformades (fins i tot un restaurant), l'ermita de Nuestra Señora de Fuensanta, i també l'antic cementeri, amb unes poques tombes. La zona té prou massa forestal, de forma que l'indret queda amagat.

Precisament esta zona es va subhastar, les runes del llogaret enderrocar, i tot està totalment 'nou'. L'ermita, segons citem José Manuel i jo en el llibre 'Pobles Abandonats. Els paisatges de l'oblit', va ser construïda pels veïns l'any 1698, "por voto que hicieron de dedicarlea Ma. Sma. baxo dha. invocación por sanar de unas calenturas infioxonaron todo el partido...".