dijous, 16 de juny del 2022

El projecte Pobles Abandonats, de difusió del patrimoni natural i cultural valencià, supera 3.000 mecenes i 15.000 llibres impresos

El llibre 'Tolls i salts d'aigua valencians' és una autoedició. No es ven en plataformes ni en llibreries. 


La forma d'aconseguir-lo és en alguna de les presentacions previstes (més avall d'estes línies), per enviament directe (en fem diversos per setmana), venint a Alboraia a per ell o en futurs micromecenatges (de moment, sense data, l'11 de febrer acabà l'últim). Contacte per a comprar el llibre: escriu a agustihernandez@gmail.com

-----------------


Micromecenatge obert (gener i febrer 2024): https://www.verkami.com/locale/ca/projects/37353-llibres-tolls-i-salts-daigua-valencians-i-pobles-valencians-abandonats  


-          La proposta, que va nàixer per a donar a conéixer els despoblats valencians fa més d’una dècada, ha evolucionat cap a la difusió dels tolls i salts d’aigua

 

-          Actualment està en marxa el 15é micromecenatge, que es va aconseguir als pocs dies d’arrancar

 

-          El periodista Agustí Hernàndez és l’autor dels quatre llibres autoeditats, des de 2013 i que sumen més de 15.000 exemplars impresos: Tolls i salts d’aigua valencians, Paisatges i pobles abandonats, Pobles abandonats de la Península Ibèrica i Pobles valencians abandonats

  


València 16 de juny. El projecte Pobles Valencians Abandonats, de difusió del patrimoni natural i cultural valencià, que va arrancar fa més d’una dècada com un blog i que s’ha expandit per les xarxes socials amb milions de visualitzacions des d’Instagram, Facebook i Twitter, ha arribat a més de 3.000 mecenes amb l’actual campanya de micromecenatge, la quinzena.

 La proposta Pobles Valencians Abandonats (en Facebook), Pobles Abandonats (Twitter) o Paisatges i pobles abandonats (Instagram), té l’objectiu de difondre el patrimoni natural i cultural valencià des d’una perspectiva molt visual, centrant-se específicament en els nuclis deshabitats, i des de 2021, en els tolls i salts d’aigua, un altre element molt popular, però poc atés amb una perspectiva global valenciana. 

Entre els objectius, Pobles Abandonats ha assolit quatre llibres autoeditats, tres d’ells sobre despoblació valenciana i un sobre tolls i salts d’aigua valencians, que en total han significat la impressió de més de 15.000 exemplars, especialment el de Pobles valencians abandonats, amb 6.000. També la difusió de la despoblació valenciana en congressos i publicacions. “A partir de l’any 2013, quan a penes es parlava de despoblació a terres valencianes, amb les publicacions de nombrosos articles en premsa es va aconseguir que el tema isquera als mitjans de comunicació”, destaca Agustí Hernàndez, el seu promotor. A estes xifres, cal afegir el nombre de seguidors en xarxes, més de 100.000 sumant les tres.



Però el punt més important, destaca, ha sigut contribuir a posar al mapa nombrosos racons de la geografia valenciana que s’han popularitzat els últims anys, com ara tolls i salts d’aigua (Bercolón, a Tuéjar; l’Assut d’Antella; el Motor de Gestalgar; La Fuente de los Baños, Montanejos; els salts de la Muela de Cortes; el riu Villahermosa; o el Salto de la Novia de Navajas, entre  molts d’altres). I també pobles abandonats que han eixit del seu anonimat de dècades, com Jinquer, La Hortichuela, Berfull, els nuclis històrics de Tous, Domeño o Loriguilla; Benicalaf, Xivert, l’Atzuvieta o Suera Alta, entre d’altres.

Durant la segona part de l’any, l’autor del projecte Pobles Valencians Abandonats tancarà l’activitat editorial (no la de xarxes socials) per a preparar noves propostes. “Hi ha desenes d’accions possibles, i donada la bona acollida dels actuals llibres, els pròxims també funcionaran molt bé. Hi ha desig de conéixer”, segons Hernàndez. 



Llibre Tolls i salts d'aigua valencians

El llibre, de 160 pàgines i escrit íntegrament en valencià, mostra els principals tolls i salts d'aigua valencians. Són paratges que els últims anys s'han convertit en un poderós reclam per conéixer i gaudir el món rural. El llibre es va publicar inicialment en gener de 2021 i ha aconseguit vendre més de 3.000 exemplars. Estos clots o llocs profunds als rius han donat peu a espais per a l’oci. Eixamplaments, espais on el riu ompli fosses o estrets entre roques. Llocs que estan identificats entre la població local, que els percep com un element important de la seua identitat, igual com una font o un camí. 



Llibre Pobles valencians abandonats

Els nuclis històrics de Domeño, Loriguilla, Benagéber o Tous; el desaparegut municipi de Campos de Arenso, amb el seu nucli de població enderrocat i submergit; pobles com Gavarda o Beneixida, víctimes de la pantanada de 1982; Sant Francesc d'Assís, inundat; o d'altres com Jinquer, Los Mores, Bibioj o Vizcota, que s'han despoblat totalment durant ell segle XX. Al costat d'ells, o molt prop, paisatges pràcticament inalterats per l'acció de l'ésser humà. 



Llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica

La Hortichuela, Berfull, els nuclis històrics de Domeño i Beneixida, Tóvedas, Villanueva o Los Sardineros (València); Turballos, La Roca i el nucli històric de Guardamar del Segura (Alacant), La Saranyana o Mas del Aceite (Castelló) són alguns dels nuclis d’este llibre, publicat a finals de 2014 i que completa Pobles valencians abandonats, alhora que amplia la llista amb nuclis catalans, aragonessos i castellans. 



Llibre Paisatges i pobles abandonats

Este llibre de poemes és una invitació a conéixer el territori, a gaudir-lo, i també a interpretar-lo des d'una perspectiva personal. Centra les composicions en la interpretació del paisatge, els pobles abandonats, i les emocions que estos susciten. La permanença, el canvi i l'evolució de l'entorn, el temps detingut, la immobilitat i l'evocació d'un altre temps s'alternen amb sensacions com la bellesa, la llibertat, la pau i el silenci, que l'autor i persones que han fet excursions han pogut experimentar.