dimarts, 25 de novembre del 2014

Descripció llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica'


Primer llibre de la sèrie: 'Pobles valencians abandonats': http://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es/2013/12/llibre-pobles-valencians-abandonats-la.html

Presentacionshttp://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es/2014/11/presentacions-llibre-pobles-abandonats.html

Característiques: Format: 24 per 17 centímetres; escrit en valencià; a tot color; 160 pàgines; més de 450 fotos; escrit i editat per Agustí Hernàndez. Té 50 capítols. Només es ven en presentacions, o per enviament postal, fins esgotar existències. 

Per a qualsevol informació sobre el llibre o comprar-lo, en presentacions o per enviament postal: agustihernandez@gmail.com

Aparicions del llibre en premsa, ràdio i TV

1.- Entrevista a la SER, en La Ventana, amb Carles Francino
2.- Entrevista a Ràdio València -Cadena SER, programa A vivir Comunitat (des de minut 42')
3.- Entrevista a Verkami (plataforma de micromecenatge del llibre), fent clic ací
4.- Notícia en el Diari Levante-EMV, fent clic ací
5.- Entrevista a Ràdio Nacional d'España, Ràdio 5, programa Cambio de Rumbo
6.- Notícia a Televisió Espanyola (TVE) en informatius territorials València (A partir 10'40'')

--------------

Llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica'

- L'autor i editor és el periodista valencià Agustí Hernàndez, qui en la publicació inclou més de 450 fotografies de 50 pobles abandonats, desapareguts, submergits o rehabitats

- Alguns nuclis valencians són La Hortichuela, Berfull, Saranyana, las Tóvedas, Ternils, la Llécua, Llombai de Gallinera, Mas del Aceite, Villanueva, la Cairola o la Roca, o els nuclis històrics de Guardamar del Segura, Domeño i Beneixida


València, 25 de novembre.- Pobles en silenci vora sendes o camins empedrats amb l'aigua de rius o barrancs corrent entre hortes que ningú treballa ja. Escenaris de la desolació, on el vent és l'únic acompanyant entre esglésies, carrers i cases caigudes. Són els paisatges que el periodista valencià Agustí Hernàndez ha trobat en els seus viatges a centenars de pobles abandonats i que ha presentat ja a onze pobles valencians des del 27 de novembre de 2014, en un llibre: Pobles abandonats de la Península Ibèrica.


La publicació, amb 50 pobles en altres tants capítols, té més de 450 fotografies i mostra, també, llocs que es van despoblar i que ara tenen usos educatius, culturals o turístics, pobles que tornen a habitar-se, a més d'aldees en ruïnes o despoblats històrics.

A la introducció, Rosario i Toni conten per què, durant els anys 50 i 60, les seues famílies marxaren d'estos pobles i les sensacions quan retornen a La Llécua (Morella) o el Mas del Rotgle (l'Alcora). Però també es pot fer el viatge contrari, com Josep Vicent, qui torna a un mas de Llucena, i dóna vida a un espai que va patir l'èxode rural fa cinquanta anys.



Com un fil d'oblit, el llibre mostra pobles i masos valencians quasi totalment en ruïnes com La Hortichuela, Mas del Aceite i Las Tóvedas; d'altres desapareguts per la construcció d'embassaments (nucli històric de Domeño) o per l'efecte de catàstrofes com pantanades (el nucli originari de Beneixida); terratrèmols (l'antic Guardamar del Segura); o despoblats moriscos (la Cairola, els Benialins, l'Atzuvieta, Ternils o la Roca).


En estos llocs on també va marxar l'esperança, en alguns es matenen en peu cases (Los Sardineros, Berfull, Llombai de Gallinera o Villanueva) i d'altres que van arribar a estar despoblats, veuen com els últims anys s'ha produït importants reformes (Saranyana, la Reduela o Turballos) i estan en condicions ser habitats de nou, o de fet, ja ho estan.




La impressió del llibre s'ha finançat amb una ferramenta de crowdfunding, i són més de 250 els i les mecenes que l'autor ha tingut per a poder desenrotllar el projecte, escrit en valencià i autoeditat.

Escoles abandonades

Junt als despoblats valencians, al llibre d'Agustí Hernàndez també es mostren pobles aragonesos, castellans i murcians pròxims a territori valenci. Escoles abandonades, esglésies on l'heura ha conquerit parets i cobertes, camins empedrats cap al silenci de llocs ubicats en emplaçaments quasi inaccessibles. Alguns d'estos espais plens de memòria són El Campo, Las Dueñas, Cañigral, La Estrella, Los Villares i La Cervera, a Terol; Moya a Conca; o Moralejo de Arriba (Múrcia). També hi ha dos capítols per als nuclis històrics de Belchite (Saragossa) i Corbera d'Ebre (Tarragona), els dos bombardejats durant la Guerra Civil i hui despoblats.

El llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica també inclou nuclis del prepirineu i pirineu català, com Aramunt Vell, Erillcastell, Claramunt, Montgarri, Sant Romà de Tavèrnoles o Montesquiu (Lleida). Igualment, del prepirineu aragonés hi ha Otal, Jánovas, Búbal o Muro de Roda, i de Sòria hi ha capítols per a Acrijos, Vea, Tordesalas, Aldealcardo i Peñalcázar. 



No oblida el llibre els despoblats de la Rioja com La Santa, Las Ruedas de Enciso o Santa María de Cameros o experiències com el lloc neorural de La Vereda (Guadalajara), o Umbralejo (recuperat per a usos educatius), a més de Revilla de Campos (Palència), Alceo los Caballeros (Asturias) o Villota (Burgos).





Agustí Hernàndez va publicar l'any passat el llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci, i els vora 3.000 exemplars que es van imprimir s'han esgotat. En paraules seues, esta nova proposta "és un llibre per a gent interessada a conéixer el patrimoni cultural pròxim. A prou dels pobles d'este llibre, un veí de València ciutat o la seua àrea metropolitana pot arribar en un parell d'hores com a molt", ha destacat. La proposta, com l'autor apunta, no és un llibre científic, ni intenta oferir solucions a la despoblació, sinó que és "un camí més per a conéixer esta part del territori pròxim, des d'una visió general".

Periodista

Agustí Hernàndez és periodista. Ha treballat al Gabinet de Premsa de la Universitat de València i a diversos mitjans de comunicació. També a l'Ajuntament d'Alboraia i ha sigut professor de Formació Professional. És autor de publicacions com ara el llibre Pobles valencians abandonats (2013), reeditat tres vegades; Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit (Consell Valencià de Cultura, Generalitat Valencia, 2006), esgotades ja les dues edicions del mateix; i ha sigut comissari de l'exposició de la Diputació de València Pobles abandonats. Pobles en la memòria.




4 comentaris:

Clemente Alonso Crespo ha dit...


Más abandonos




http://clementealonsocrespo.blogspot.com.es/search/label/Masada%20Pe%C3%B1a%20Palomera

Unknown ha dit...

Como puedo comprar el libro pobles abandonats de la península ibèrica?

Agustí Hernàndez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

EN VERKAMI
https://www.verkami.com/projects/37353-reimpressio-llibre-tolls-i-salts-daigua-valencians/checkout/238112