dimecres, 15 de juliol del 2015

El paisatge poètic dels pobles abandonats i l'Horta (nota de premsa sobre llibre 'Paisatges i pobles abandonats')






- L'autor dels llibres 'Pobles valencians abandonats' i 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica', Agustí Hernàndez, prepara un tercer volum, ara de poesia: 'Paisatges i pobles abandonats'

- La publicació, també en micromecenatge, expressa les vivències i reflexions enfront de paisatges despoblats, la Mediterrània, l'Horta de València i el món rural

- Agustí Hernàndez és guanyador, entre d'altres, dels premis de poesia en valencià Marc Granell Vila d'Almussafes, Universitat Politècnica de València, Garbera Cultural el Guaret de Cocentaina o Premi Octubre de Sant Vicent del Raspeig


Alboraia, 17 d'agost.- Camine/ espere/ visc/ I la vida/ riu avall/ se'n va/ i fa alters/ escorrenties/ deixa saó/ obri solcs/ corre a la mar/ es fa horitzó/ temps. El paisatge solitari i en silenci dels pobles abandonats; tolls, cascades, assuts i paratges on l'aigua dels rius para el seu camí per continuar-lo cap a la mar; o el testimoni humà escrit en la terra i la roca de les muntanyes en forma de bancals i masos, sénies, molins i camins empedrats. Són algunes de les imatges del món rural valencià que Agustí Hernàndez, l'autor dels llibres 'Pobles valencians abandonats' i 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica', mostra al seu pròxim llibre, 'Paisatges i pobles abandonats', ara en forma de poesia, i que, com els dos anteriors, serà autoeditat i finançat a través de micromecenatge.

El contingut de la nova proposta són les reflexions, emocions i vivències sobre el pas del temps, la pau que s'experimenta en la natura o el silenci a despoblats valencians com Jinquer, Suera Alta, Los Mores, L'Atzuvieta o La Hortichuela. També són motius al llibre la sensació de bellesa, llibertat, felicitat o admiració de la natura a indrets com el Chorrador del Villar (Castillo de Villamalefa), Bercolón (Tuéjar), el Toll del Molí Ros (Llucena), els Charcos de Quesa o la Cova del Turche (Buñol), entre molts d'altres.


La contemplació del paisatge dóna peu a la reflexió en llocs amb àmplies i belles vistes com el Cap de Sant Antoni, Bèrnia, les talàies d'Irta, el circ de la Safor, Penyagolosa, la Mola del Buitre o des del cim valencià de major altitud, el Alto de las Barracas. Al capdavall, la publicació és una mirada pròpia a la naturalesa i el territori pròxim, una reivindicació del patrimoni natural i cultural valencià transformat en poesia.

Durant les seues excursions, o després d'anar a estos paisatges evocadors o gaudir de la Mediterrània, l'autor del llibre 'Paisatges i pobles abandonats' es pregunta El què hi haurà en l'endemà de la mar/ quin alt espai ocuparé després de mi/ en quin ofici seré convocat/ o quina passejada encetaré/ quan/ pell i records arrelen/ a l'endret d'estes pàgines/ i jo cresca roser o caiga plugim. I troba la resposta en el paisatge, l'horitzó, la boira, el trenc d'alba o les ruïnes dels pobles abandonats: Me n'aniré/ com la ponentada/ com la llibertat/ a la pàtria del vent/ al racó de la solana/ entre lletres i versos.


En este camí pel territori i la seua percepció, el periodista d'Alboraia Agustí Hernàndez no oblida l'Horta de València, de la qual des de fa molts anys és un activista en la seua conservació: Sóc este fang/ pols d'esta terra/ temps entre regadores/ un crit que s'alça/ entre cavallons i guarets, diu a un dels poemes. A 'Ponent', Hernàndez crida contra la destrucció d'este espai mil·lenari: S'endú a la mar i l'oblit alqueries/ sénies, collites i pallers./ Sembra cintes de gris/ piràmides en la muntanya/ elimina abundor i vida/ i demà torna sec i miserable./ Ponent al qui li tanquen les portes.

El llibre 'Paisatges i pobles abandonats', ha finalitzat amb èxit una campanya de micromecenatge, i ara està en una segona per a incrementar el tiratge inicialment previst. El llibre eixirà al setembre. Cal recordar que el periodista Agustí Hernàndez és la persona que més campanyes de micromecenatge ha aconseguit traure endavant (ja huit i aquesta serà la que fa nou) a la coneguda plataforma Verkami. De fet, amb estes campanyes ha finançat la impessió de 6.000 exemplars dels llibres 'Pobles valencians abandonats' i 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica'.


"El llibre de poemes Paisatges i pobles abandonats és una invitació a conèixer el territori, a gaudir-lo, i també a interpretar-lo des d'una perspectiva personal", diu l'autor del projecte. "La permanença, el canvi i l'evolució de l'entorn, el pas del temps, i l'evocació de com va poder ser la vida als pobles abandonats s'alternen amb sensacions com la bellesa, la llibertat, la pau i el silenci que s'experimenten durant les exucursions a estos llocs", explica l'autor.


Periodista

Agustí Hernàndez és periodista. Ha treballat al Gabinet de Premsa de la Universitat de València, i a diversos mitjans de comunicació. També a l'Ajuntament d'Alboraia i ha sigut professor de Formació Professional. És autor i editor de publicacions com ara els llibres 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica' (novembre 2014) i 'Pobles valencians abandonats' (novembre 2013), este últim reeditat tres vegades. També és coautor de 'Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit' (Consell Valencià de Cultura, Generalitat Valencia, 2006); i ha sigut comissari de l'exposició de la Diputació de València 'Pobles abandonats. Pobles en la memòria'. Ha guanyat, entre d'altres, dels premis de poesia Marc Granell Vila d'Almussafes, Universitat Politècnica de València, Garbera Cultural el Guaret de Cocentaina o Premi Octubre de Sant Vicent del Raspeig, tots en valencià.