dilluns, 25 d’octubre del 2010

El poble abandonat de La Cervera, a Abejuela (Terol)

Vaig anar a La Cervera a primers del mes d'agost de 2008 en bicicleta de muntanya. Anant des de Titaguas, la major part del recorregut és per asfalt, excepte els últims cinc o sis quilòmetres. Arribar a Alpuente, després a La Yesa, i després enfilar la carretera que duu cap a Abejuela és un trajecte còmode, en pujada. Aproximadament als dos quilòmetres ve un desviament a la dreta, on, per cert, em vaig confondre amb el mapa i vaig perdre més de mitja hora fins trobar el camí encertat. Posteriorment era un camí dificultós: tot era pedalejar i pedalejar, en constant pujada, amb molta pedra solta, i no arribava mai a veure el poble. Vaig pensar inclús que m'havia tornat a equivocar... fins que el vaig vore en el fons d'una fondonada.

La Cervera està constituït per tres agrupacions de cases, sent la primera d'elles la més important, i la segona on està l'ermita de la Mare de Déu dels Desemparats. No hi viu ningú, encara que alguna casa està en bon ús. I no hi viu ningú, com a mínim la darrera dècada, segons el Nomenclàtor, encara que sospite que l'abandonament és dels anys 60.

Eixe 8 d'agost de 2008 el sol caïa a doll, com un martell colpejant-me per tots els costats. Vaig fer moltes fotos. El paisatge era d'una certa placidesa en aquella foia. Em vaig imaginar la duresa de viure a una zona aïllada com aquella, sense a penes recursos, i vaig comprendre, una vegada més, perquè la gent va emigrar.

Abejuela, municipi de Terol al que pertany La Cervera, actualment només té 57 habitants empadronats. Per fer-se una idea del seu aïllament, només cal acostar-s'hi. Si ho fem des de la carretera La Yesa-Higueruelas, trobem un camí estret, ple de corves, i mal asfaltat. Si accedim des de Terol (per Manzanera) trobem un port de prou quilòmetres de llargària, durant el transcurs del qual veiem un altre nucli deshabitat: Paraíso Alto (veure link). L'aïllament de La Cervera i Abejuela són un fet.

7 comentaris:

Cristian Laglera ha dit...

Muy bonitas las fotos, debe de ser una delicia pasear sus calles.
Un abrazo.

Cristian.

Faustino Calderón ha dit...

Hace 6 años tuve la oportunidad de conocer esta bonita población. Estaba alli un 15 de Mayo en el barrio del medio donde esta la ermita, no habia nadie, cuando de repente empezaron a llegar tursimos y 4*4 en número cercano a 20, y es que se juntaban alli ese dia los antiguos vecinos y sus descendientes para celebrar a San Isidro.
Gracias por tener un recuerdo para La Cervera y enseñarnoslo.

Saludos.

Sinuhe ha dit...

El entorno de ese pueblo es fantástico, pude visitarlo hace ya unos años y viendo las fotos lo recuerdo exactamente igual. Gracias por tu labor en este blog, siempre tan exquisita.

Un saludo

Agustí Hernàndez ha dit...

Gràcies pels vostres comentaris sempre tan amables.

Anònim ha dit...

Esperem una rehabilitació del poble.

Rateta miracels ha dit...

Faustino, sabes si se juntan todos los 15 de mayo??? o sólo fue ese día? Gracias

Atticus ha dit...

Toltes les les dates de la Marde dels Desaparts se xunten desde fa molt anys.