dissabte, 19 de novembre del 2011

La destrucció de Guardamar del Segura l'any 1829 com a conseqüència d'un terratrèmol

La localitat de Guardamar del Segura, situada a la comarca de la Vega Baja, va ser destruïda per un terratrèmol el 21 de març de l'any 1829 a les sis de la vesprada. Aquest terratrèmol el va patir la part nord-est de la comarca i es calcula que va ser de 6,6 graus en l'escala de Richter. Llavors el poble ocupava la part alta de la muntanya on s'ubica l'actual castell, i part de la seua ladera. La magnitud de la catàstrofes va obligar a reedificar la població, a la part est del castell, en una zona més baixa. És per això que si hui visitem Guardamar del Segura podem veure el traçat rectilini dels carrers en el seu centre històric, i edificis com l'església que pel seu aspecte són relativament recents.

A més de ser un poble de nova planta, Guardamar es pot visitar per altres motius. A principis del segle XX l'avanç de les dunes amenaçava les primeres cases de Guardamar, tal i com podem vore en les fotografies de la casa Museu enginyer Mira. Per evitar-ho es va plantar un pinar a vora mar, per part de l'enginyer Mira, qui també va fer actuacions similars a Elx i Alacant. L'eficàcia d'està pràctica va fer que la vila el nomenara fill predilecte.

Hui a la part nord del poble hi ha el parc Alfonso XIII, que a través d'ell ens duu a la mar i més enllà, a la desembocadura del riu Segura. Per a Àngels i per a mi Guardamar va ser una gratificant sorpresa, un poble al qual recomanem la visita, que a més, és l'últim on es parla la nostra llengua, el valencià. Ah! Des de la desembocadura del Segura es veu l'illa de Tabarca, però d'això parlarem en altra entrada. (Fotos: les primeres representen el lloc on estava originàriament el nucli de Guardamar i un grabat d'una placa de l'Ajuntament que representa el poble abans del terratrèmol; a continuació el parc Alfons XIII i imatges del Passeig Enginyer Mira).

3 comentaris:

Secretari ha dit...

M'imagine que deu ser una història pareguda a la veïna població de Torrevella, clar que aquesta no té l'encant de Guardamar ni tampoc acull el més bell catalanesc del món. És així?

Agustí Hernàndez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agustí Hernàndez ha dit...

No entenc quina és la pregunta o l'apreciació. Efectivament, Torrevella també va ser destruïda per un terratrèmol, si és això el que vols dir.