dimarts, 4 de juny del 2013

L'aldea deshabitada de Barchel, a Chelva, i la zona de 'Los Chorros de Barchel', sobre el riu Túria


Barchel és un d'eixos llocs on has d'anar per a percebre la bellesa, però al mateix temps també l'aïllament on era capaç de viure la gent fa un segle. Mire el mapa, i Barchel està situat a Chelva, molt prop del límit del terme municipal, si bé l'accés natural i el nucli pròxim més important és Benagéber, el nucli construït després del submergiment del Benagéber original. Abans d'esta situació, els llocs habitats més importants pròxims a Barchel eren l'aldea de Bercuta, i també la de Nieva, la primera a Chelva, la segona a Benagéber. Altra aldea de la qual es parla en este blog, Villanueva (CLIC ACÍ), tampoc estaria molt llunyana. Per arribar al poble de Benagéber, caldria baixar al Túria i remuntar-lo fins arribar al que hui és l'embassament.


Per a accedir a Barchel, Àngels i jo ho férem agafant la llarga pista forestal de Benagéber a Chelva, i des des de l'ermita de San Isidro, no arriba a un km. de Benagéber, ens desviàrem cap al nord-est per la pista de Barchel. Tot i que no és un camí especialment dificultós, en alguns trams de la baixada la proximitat de la caiguda del Barranc de los Visos pot impressionar, unit al mal estat d'algun tram dels aproximadament 3 kms de pista forestal. Arribats a Barchel, com en tants llocs, ens trobàrem una cadena que impedia continuar en vehicle, i a partir d'este punt, a peu.


Barchel està situat en la fi del barranc de los Visos, quan este comença a caure al canó del Túria, molt més deprimit. En esta zona, amb unes vistes de gran bellesa, uns centenars de metres més avall tenim els famosos "Chorros de Barchel", als quals es pot accedir des de la presa de l'Embassament de Benagéber, o des d'ací baixant per senda. A Barchel hi ha una vivenda reformada, i la resta es troben en runes. La foto de dalt d'esta entrada mostra una visió general on es veu part de l'aldea i el Barranco de los Visos, en primer plànol, mentre que en perpendicular es veu el canó del Túria. 

6 comentaris:

Agustí Hernàndez ha dit...

A mi, personalment, em falta per fer encara la segona part d'esta ruta: Los Chorros de Barchel. Hem passat moltes vegades per la zona, però mai hem pogut, o hem tingut temps, per a acostar-nos. A vore si els pròxims mesos...

amparo puig ha dit...

Un paisaje impresionante que invita a acercarse por esos lugares que algún día fueron habitados. Lo apuntaremos en la libreta de proyectos.

Faustino Calderón ha dit...

Ya tenia yo ganas de ver algo sobre esta aldea, el desconocimiento era total.
Tenia pendiente una futura visita por la zona(no se cuando) y ya voy más sobre seguro viendo algo sobre Barchel,que parece que esta todavía en buen estado. Además el paisaje natural cercano por lo que te leo promete.
Buena entrada Agustí.
Saludos.

Glocal ha dit...

Un detall curiós, a Barchel va viure de menut Joselito "El pequeño Ruiseñor" mentre el seu pare treballava al pantà de Benagéber.

Agustí Hernàndez ha dit...

Gràcies per les vostes aportacions, Amparo, Faustino i Xavi.

Faustino, si visites la zona, intenta combinar també acostar-te a Villanueva i Bercuta, i si pots el Mas de Caballero, encara que supose que igual les coneixes. Las Olmedillas també és interessant, en la cua de l'embassament de Benagéber.

Salutacions,

Agustí

Faustino Calderón ha dit...

Tomo nota de ello Agustí.
Bercuta y el Mas de Caballero si los conozco, Las Olmedillas no.
Pero si intentare ver todos ellos cuando vaya por la zona.
Gracias por el apunte.
Saludos.