dimecres, 17 d’abril del 2024

Preparant la segona part del llibre ‘Tolls i salts d’aigua valencians’ amb el record dels llocs que hem conegut

 

La preparació de la segona part del nostre llibre ‘Tolls i salts d’aigua valencians’ està deparant grans sorpreses i bons records. Buscar en les carpetes allò que vàrem viure (sí, “vàrem”, en plural) i recordar-ho és un exercici gratificant. Caminades per a poder arribar a belles raconades, salts d’aigua que mai pensàrem que podien existir, o com a mínim, ser tan bells, temps compartit allà on només estàvem nosaltres. O té igual, llocs on ja hi havia algú i ens vàrem incorporar.

Perquè fer la segona part del llibre és mostrar la gran bellesa que hem anat coneixent, i compartir-la. Mirant el mapa, intuint l’estret, el salt, confirmant-lo o no en alguna publicació, preguntant, baixant per a buscar-lo. A vegades trobant-lo sec, d’altres esplendorós, unes altres amb l’aigua verdosa. Clavant-nos dins algunes vegades; altres, diria que massa, no. Seran un nombre superior, probablement, de tolls i salts que el primer llibre. Per suposat, diferents. Ací tens algunes fotos.

I així continuem fent, construint. Elegint la millor foto, o la més representativa. Dimensionant-lo. Buscant els elements significatius pròxims. Perquè al costat sempre hi ha arbres monumentals, camins de ferradura, sénies, ermites, murs de pedra seca i coves, moles i tossals, crestes, estrets, ullals i fonts. Racons dignes de ser vistos, estimats, coneguts i reconeguts. Llocs que dir pel seu nom.

Al final, este llibre vol ser un homenatge a la terra que els nostres avantpassats han modulat, al temps que gastaren netejant el toll, reconstruint cada any el muret. I nosaltres, volem ser part d’eixe món. Només una menuda part del seu silenci, de la seua bellesa, d’ells.

Intentarem que el llibre estiga per a este estiu, però no ho podem garantir. Lluitarem, quina paraula tan familiar, per a què puga ser així.