dimarts, 28 d’abril del 2009

La Colònia de Santa Eulàlia o l'Alqueria Blanca de Canal 9

La Colònia de Santa Eulàlia ha esdevingut famosa en els últims temps per la sèrie L'Alqueria Blanca, de Canal 9, la televisió autonòmica valenciana. La colònia està situada en els municipis de Sax i Villena, en la comarca de l'Alt Vinalopó, i té habitants empadronats, segons el Nomenclàtor referit a 2007 (http://ive.ive.es/nomenclator/municipio?id=03140&year=2008&idioma=val i també http://ive.ive.es/nomenclator/municipio?id=03123&year=2008&idioma=val).

En concret són 13 habitants en la part corresponent a Villena, i 11 en Sax. Sobre esta colònia i la seua construcció dediquem un ampli espai al llibre "Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit" (pàgs 153-154). També a l'exposició del Museu Valencià d'Etnologia "Pobles abandonats, pobles en la memòria", hi ha un bon apartat gràfic.

La Colònia va respondre a la Llei de Colònies Agrícoles de 1868 i va ser creada pel Comte d'Alcúdia. Consta d'església (la famosa ermita que ix en la sèrie L'Alqueria Blanca), dues places, fàbriques de farina i alcohol, cantina, tenda, estafeta de correus, un abaixador del tren en la línia Alacant-Madrid, així com les cases dels colons, tallers mecànics, el Teatre Cervantes o els edificis d'administració de la colònia. Però sobretot, és un lloc bonic, un testimoni d'un temps en què les coses eren d'altra forma. Quan Àngels i jo vam arribar per primera vegada a la colònia, cap a l'any 2002, efectivament, ens va semblar com si retrocedírem en el temps mig segle, al temps de L'Alqueria Blanca.

4 comentaris:

Beniarres al dia ha dit...

Et felcite per aquest blog força interessant. Me permés el luxe d'nellarçar-lo al meu.

Salutacions

Agustí Hernàndez ha dit...

Moltes gràcies. L'objectiu de la pàgina, com diu més avall, és mostrar també esta altra realitat del País Valencià que són els pobles abandonats. I en això estem.

Maolleta ha dit...

un treball molt interesant i que en fa disfrutar desde ma casa

Carlos Ballester ha dit...

Muy bien, me ha gustado, sabia algo de la Colonia, pero no me había enterado que allí han rodado la serie. Ahora ya ademas del morbillo por lo que fue, encima el famoseo del rodaje. Muchas gracias