dissabte, 5 de setembre del 2009

El llibre "La vall de Vernissa. A propòsit d'un ecomuseu" ens parla del despoblat morisc del Rafalet de Bonamira, actualment destruït

La present publicació, editada per l'Ajuntament de Llocnou de Sant Jeroni i l'Ecomuseu Vernissa Viu, ens acosta a la vall de Vernissa, un espai integrat dins la comarca de la Safor i format per cinc municipis: Alfauir, Almiserà, Castellonet de la Conquesta, Llocnou de Sant Jeroni i Ròtova. La publicació ha sigut coordinada per Jordi Puig, Rebeca Pascual, Xavi Ródenas i José Maria Peiró.

En ella es descriu el paisatge de la vall, i dins d'ell, tots els elements que el conformen: les sendes de l'aigua, les fonts, les principals fites de la història, unes rutes per la comarca, dues propostes de l'ecomuseu... Al llibre també es parla del Rafalet de Bonamira, un poble morisc antecessor de l'actual Llocnou del qual l'autor de l'article aporta fotografies, i que va ser tristament destruït l'any 2001.
La foto superior, cedida per a este blog i propietat de Rafael Garcia Mahiques (moltes gràcies) mostra la granja dels frares jerònims de Sant Jeroni de Cotalba. Es pot observar el mur de la granja, o residència estival, original, situada al llogaret de Rafalet de Bonamira, els habitants del qual van haver d'abandonar per ordre dels frares jerònims. La resta de la casa és una reconstrucció del segle XVIII o XIX.

1 comentari:

Jordi Puig ha dit...

Molts ànims amb el projectes. I gràcies per donar-ne difusió.

Salut i una abraçada