dimarts, 19 de gener del 2010

La paret de Cotes (al municipi d'Algemesí, la Ribera Alta) és el testimoni d'un poble desaparegut

La paret de Cotes està situada al municipi d'Algemesí, en la comarca valenciana de la Ribera Alta. Es tracta de l'únic testimoni que resta d'este antic llogaret sobre el qual distints cronistes ens han deixat constança al llarg de la història. La paret de Cotes està relativament prop del nucli actual d'Algemesí. Si no recorde malament, cap al nord del cementeri. És important no confondre el despoblat de Cotes, amb el municipi i nucli de Cotes, que està en la mateixa comarca, però cap al sud-oest.

Impossible descriure amb només este mur tot el que pot representar un lloc del qual sabem que, després de l'expulsió dels moriscos i per l'efecte de les contínues epidèmies, es va anar quedant sense població. He trobat referències, com la de Gaspar Escolano, que deien que al lloc va arribar a haver més de 300 cases. Siga com siga, cap a l'any 1845, el cronista Pascual Madoz, en la seua obra "Diccionario geográfico-estadístico-histórico de Alicante, Castellón y Valencia", descriu Cotes així: "Despoblado de la provincia de Valencia, partido judicial de Aberique, término jurisdiccional de Algemesí. Estuvo situado a la distancia de 1/2 hora de ésta y al N., muy inmediato al camino real de Valencia, en cuyo sitio todavía se ven algunas ruinas y particularmente un pilar de la iglesia, restos del pueblo que allí había...".

El seu terme es va agregar al d'Algemesí, en total unes 16.000 fanecades d'horta. Així és que, hui, passejant entre camps de tarongers, en els voltants d'Algemesía, o anant a Alberic, podem trobar també partides rurals o edificis que amb el seu nom (Alasquer, Pujol, Toro, Pardines...) ens recorden altres llogarets que ja no existeixen. Alguns dels quals, com Puchol, durant el segle XIX encara estaven habitats.

6 comentaris:

Agustí Hernàndez ha dit...

En els voltants de Cotes podem vore Pardines, les restes físiques del qual són un poc més grans que esta paret.

Adrastea ha dit...

Ei això em pilla prop! no et dic que no faria una escapadeta a vore el "tros" que queda de cotes..
Com sempre, interessant aquest post!

chalupczok ha dit...

Great blog. Great photos. I read through a translator. I realized something;) Yours in Polish - 19C Martin

Juan José Carrasco Lozano ha dit...

Magníficas entradas publicadas que de nuevo dan a conocer nuestro extraordinario patrimonio. Es muy importante la divulgación que haces y que te agradecemos.
Estimado Agustí, como siempre, es una delicia visitar tu blog y disfrutar de tus fotografías. Saludos cordiales.

Agustí Hernàndez ha dit...

Moltes gràcies a tots! Continuem...

Polit ha dit...

Hola atots, io soc de Cotes, pero air enbaix donar conte de que existia... un altre popble a nomenat La Paret de Cotes, gracies a Els pobles valencians abandonats.
continueu am eixa linea...
pepe