divendres, 22 de març del 2013

Visita al jaciment íber de la Bastida de les Alcusses (Moixent, comarca de la Costera)



2n article sobre la Bastida fent clic ací.

En esta primera entrada sobre l'entorn i el poblat íber La Bastida de les Alcusses, a Moixent, em centraré sobretot en el paisatge que envolta l'assentament, on es va localitzar el conegut Guerrer de Moixent, una peça arqueològica clau en la cultura íbera. La informació que utilitze prové dels cartells situats en el jaciment. La reconstrucció del poblat també és una foto del cartell que qualsevol visitant pot vore en La Bastida. Crec que tant la informació com la reproducció 'ideal' de l'assentament pertanyen al Museu de Prehistòria de València. En qualsevol cas, si no és així, que algú m'ho diga i ho atribuïrem a qui corresponga. Les altres fotos les vaig fer jo mateix.


L'assentament està situat sobre la Vall de les Alcusses a uns 700 metres sobre el nivell de la mar, en la carretera que enllaça Moixent i Fontanars-Villena. Es coneix des de l'any 1909, i la importància de les seues troballes i les restes constructives va provocar que fóra declarat conjunt històrico-artístic l'any 1931, segons una de les senyals pròximes al jaciment.


La ciutat va estar habitada durant el segle IV abans de la nostra era, per entre 700 i 900 habitants en el moment de màxima ocupació, segons les explicacions dels guies. El poblat estava rodejat per una muralla amb una base de pedres sobre la qual hi havia un mur de tova, de forma que en total, la paret tenia entre 7 i 8 metres i la muralla tenia 4 portes, dos principals (est i oest), i dos secundàries (al nord i al sud).


Les fotos que aporte en esta entrada corresponen a la porta nord (1); un contrallum en la carretera que uneix Moixent i Fontanars, en el punt del desviament cap al poblat (2); una recreació del Guerrer de Moixent en l'entrada a la zona d'excavacions i una vista del bosc pròxim al poblat (3 i 4); la recreació de com era el poblat (5); i el paisatge de les Alcusses prop de la Vall dels Alforins (6).

Tens una recreació sobre la ciutat de La Bastida i sobre com era una casa, a més d'informació, en el Museu de Prehistòria de València, en este enllaç.

Recomane la visita a este jaciment íber pel que representa tant des del punt de vista patrimonial i cultural (un dels assentament íbers més importants que coneixem), com per a gaudir dels paisatges de la zona (valls, vistes des de cims, bosc...), com per a disfrutar de la gastronomia de la comarca de la Costera. No vos decebrà!


4 comentaris:

Paul Moore ha dit...

Un interesante artículo con fotos preciosas.

Saludos,

Paul

Agustí Hernàndez ha dit...

Gràcies, Paul. El lloc mereix la pena de visitar. Cal posar en valor estos llocs, que són una part importantíssima del nostre patrimoni cultural i paisatgístic. El Museu de Prehistòria està fent en la zona un treball magnífic, per a gaudi i enriquiment cultural dels ciutadans i les ciutadanes que hi anem.

amparo puig ha dit...

La entrada es lliure?

Agustí Hernàndez ha dit...

Amparo,

a nosaltres no ens varen cobrar res. Ens varen donar unes explicacions en la casa, i també a les portes del poblat. I férem l'excursió pel nostre compte.

No obstant, abans de la casa i les portes del poblat amurallat, hi ha una altra porta que, entenc, normalment està tancada. Per tant, per anar, cal adaptar-se a eixe horari. Està junt a la foto del Guerrer. Jo cridaria a l'Ajuntament de Moixent o al Museu de Prehistòria.

És diferent a uns altres poblats ibèrics l'accés als quals no està limitat, ni tancat.

Agustí