dimecres, 25 de febrer del 2009

Culla (l'Alt Maestrat), un poble ratllant el cel que és un conjunt historicoartístic


El nord de Castelló té molts indrets de gran bellesa. No només des del punt de vista paisatgístic, sinó també patrimonial. És el cas de Culla, poble conjunt historicoartístic al qual vos recomane anar, si no és que ja hi heu estat. El Consell Valencià de Cultura, ja va demanar, l'any 2003, la seua protecció (http://www.cvc.gva.es/archivos/143.pdf). La Conselleria de cultura també reconeix el seu valor (http://www.cult.gva.es/dgpa/documentacion/interno/1191.pdf). I en la web de l'Ajuntament (http://www.geocities.com/Athens/Acropolis/2864/culla.htm) podeu completar la informació.

En esta entrada vos mostre algunes fotos del nucli urbà de Culla, un dels barrancs que és afluent del Riu Sec (en el camí a Vilafranca), així com també una de les masies més significatives del muncipi, la Masia fortificada de la Torre Matella. I junt a estos elements, podeu visitar el riu Montlleó, la carrasca de Culla, o per exemple, visitar conjunts masovers molt significatius com el Mas del Molinell.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

No se si s'ha parlat de la carrasca de Culla o el mas Torre-Amador. El més bonic de Culla és la zona de masos que hi ha pujant des de Torre d'en Bessora, una zona de praderies àmplies i molt de mas, la majoria on no viu ningú.

Agustí Hernàndez ha dit...

Anònim,

Culla té moltíssims racons preciosos. Eixa zona que comentes a mi m'encanta, és una expressió del paisatge concebut com algo bell i harmoniós, irrepetible en la nostra geografia. Pedra i silenci en estat pur. Jo també recomane la pujada, més abrupta, des d'Atzeneta, i després, a mesura que el paisatge es va obrint, eixes vistes que tu comentes, però des de dalt.

Totalment d'acord.

Julian i Laura ha dit...

Algu serie tan amable de indicarme ahon estan les àmplies praderies, per lo demés estic d´acord, pro si vos agrade el senderisme, jo vos recomanarie tambe la sona del Montlleó.

Agustí Hernàndez ha dit...

Julian i Laura,

'les àmplies praderies' es refereix a les zones no cultivades, planes, situades en prou punts de la pujada de la Torre cap a Culla i que des de la mateixa vora de la carretera es poden apreciar. Evidentment no són praderies com la imatge que puguem tindre de gran superfícies planes mesetàries tipus Castella, o prats, però ahí estan. Penseu també que hi ha una part subjectiva, lírica, emocionada, per part de qui escriu!

Salutacions.

Julian i Laura ha dit...

No anem a discutir res sobre Bellesa, perque aixó es algo molt relatiu i menys si entrem en emocions, sentiments..... Coneixem perfectament el "planets"( res de àmplies praderies, en prou punts) dels que es parle. Culla te un terme municipal de 115,9Km2 , ple de racons i raconets PRECIOSOS, pro be com: Pa´gustos los colores...........

Merche ha dit...

Culla es preciosa, con un poco de imaginación, cuando paseas por sus quebradas calles te sientes transportada a la época medieval.

Agustí Hernàndez ha dit...

Totalment d'acord, Merche.

Salutacions,

Agustí