dimarts, 25 de novembre del 2014

Descripció llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica'


Actualment (desembre 2024 - gener 2025) hi ha obert un micromecenatge on es poden aconseguir tots els llibres en: https://www.verkami.com/projects/39889-llibre-tolls-estrets-i-salts-daigua-valencians-2a-part




Primer llibre de la sèrie: 'Pobles valencians abandonats': http://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es/2013/12/llibre-pobles-valencians-abandonats-la.html

Presentacionshttp://elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es/2014/11/presentacions-llibre-pobles-abandonats.html

Característiques: Format: 24 per 17 centímetres; escrit en valencià; a tot color; 160 pàgines; més de 450 fotos; escrit i editat per Agustí Hernàndez. Té 50 capítols. Només es ven en presentacions, o per enviament postal, fins esgotar existències. 

Per a qualsevol informació sobre el llibre o comprar-lo, en presentacions o per enviament postal: agustihernandez@gmail.com

Aparicions del llibre en premsa, ràdio i TV

1.- Entrevista a la SER, en La Ventana, amb Carles Francino
2.- Entrevista a Ràdio València -Cadena SER, programa A vivir Comunitat (des de minut 42')
3.- Entrevista a Verkami (plataforma de micromecenatge del llibre), fent clic ací
4.- Notícia en el Diari Levante-EMV, fent clic ací
5.- Entrevista a Ràdio Nacional d'España, Ràdio 5, programa Cambio de Rumbo
6.- Notícia a Televisió Espanyola (TVE) en informatius territorials València (A partir 10'40'')

--------------

Llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica'

- L'autor i editor és el periodista valencià Agustí Hernàndez, qui en la publicació inclou més de 450 fotografies de 50 pobles abandonats, desapareguts, submergits o rehabitats

- Alguns nuclis valencians són La Hortichuela, Berfull, Saranyana, las Tóvedas, Ternils, la Llécua, Llombai de Gallinera, Mas del Aceite, Villanueva, la Cairola o la Roca, o els nuclis històrics de Guardamar del Segura, Domeño i Beneixida


València, 25 de novembre.- Pobles en silenci vora sendes o camins empedrats amb l'aigua de rius o barrancs corrent entre hortes que ningú treballa ja. Escenaris de la desolació, on el vent és l'únic acompanyant entre esglésies, carrers i cases caigudes. Són els paisatges que el periodista valencià Agustí Hernàndez ha trobat en els seus viatges a centenars de pobles abandonats i que ha presentat ja a onze pobles valencians des del 27 de novembre de 2014, en un llibre: Pobles abandonats de la Península Ibèrica.


La publicació, amb 50 pobles en altres tants capítols, té més de 450 fotografies i mostra, també, llocs que es van despoblar i que ara tenen usos educatius, culturals o turístics, pobles que tornen a habitar-se, a més d'aldees en ruïnes o despoblats històrics.

A la introducció, Rosario i Toni conten per què, durant els anys 50 i 60, les seues famílies marxaren d'estos pobles i les sensacions quan retornen a La Llécua (Morella) o el Mas del Rotgle (l'Alcora). Però també es pot fer el viatge contrari, com Josep Vicent, qui torna a un mas de Llucena, i dóna vida a un espai que va patir l'èxode rural fa cinquanta anys.



Com un fil d'oblit, el llibre mostra pobles i masos valencians quasi totalment en ruïnes com La Hortichuela, Mas del Aceite i Las Tóvedas; d'altres desapareguts per la construcció d'embassaments (nucli històric de Domeño) o per l'efecte de catàstrofes com pantanades (el nucli originari de Beneixida); terratrèmols (l'antic Guardamar del Segura); o despoblats moriscos (la Cairola, els Benialins, l'Atzuvieta, Ternils o la Roca).


En estos llocs on també va marxar l'esperança, en alguns es matenen en peu cases (Los Sardineros, Berfull, Llombai de Gallinera o Villanueva) i d'altres que van arribar a estar despoblats, veuen com els últims anys s'ha produït importants reformes (Saranyana, la Reduela o Turballos) i estan en condicions ser habitats de nou, o de fet, ja ho estan.




La impressió del llibre s'ha finançat amb una ferramenta de crowdfunding, i són més de 250 els i les mecenes que l'autor ha tingut per a poder desenrotllar el projecte, escrit en valencià i autoeditat.

Escoles abandonades

Junt als despoblats valencians, al llibre d'Agustí Hernàndez també es mostren pobles aragonesos, castellans i murcians pròxims a territori valenci. Escoles abandonades, esglésies on l'heura ha conquerit parets i cobertes, camins empedrats cap al silenci de llocs ubicats en emplaçaments quasi inaccessibles. Alguns d'estos espais plens de memòria són El Campo, Las Dueñas, Cañigral, La Estrella, Los Villares i La Cervera, a Terol; Moya a Conca; o Moralejo de Arriba (Múrcia). També hi ha dos capítols per als nuclis històrics de Belchite (Saragossa) i Corbera d'Ebre (Tarragona), els dos bombardejats durant la Guerra Civil i hui despoblats.

El llibre Pobles abandonats de la Península Ibèrica també inclou nuclis del prepirineu i pirineu català, com Aramunt Vell, Erillcastell, Claramunt, Montgarri, Sant Romà de Tavèrnoles o Montesquiu (Lleida). Igualment, del prepirineu aragonés hi ha Otal, Jánovas, Búbal o Muro de Roda, i de Sòria hi ha capítols per a Acrijos, Vea, Tordesalas, Aldealcardo i Peñalcázar. 



No oblida el llibre els despoblats de la Rioja com La Santa, Las Ruedas de Enciso o Santa María de Cameros o experiències com el lloc neorural de La Vereda (Guadalajara), o Umbralejo (recuperat per a usos educatius), a més de Revilla de Campos (Palència), Alceo los Caballeros (Asturias) o Villota (Burgos).





Agustí Hernàndez va publicar l'any passat el llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci, i els vora 3.000 exemplars que es van imprimir s'han esgotat. En paraules seues, esta nova proposta "és un llibre per a gent interessada a conéixer el patrimoni cultural pròxim. A prou dels pobles d'este llibre, un veí de València ciutat o la seua àrea metropolitana pot arribar en un parell d'hores com a molt", ha destacat. La proposta, com l'autor apunta, no és un llibre científic, ni intenta oferir solucions a la despoblació, sinó que és "un camí més per a conéixer esta part del territori pròxim, des d'una visió general".

Periodista

Agustí Hernàndez és periodista. Ha treballat al Gabinet de Premsa de la Universitat de València i a diversos mitjans de comunicació. També a l'Ajuntament d'Alboraia i ha sigut professor de Formació Professional. És autor de publicacions com ara el llibre Pobles valencians abandonats (2013), reeditat tres vegades; Pobles abandonats. Els paisatges de l'oblit (Consell Valencià de Cultura, Generalitat Valencia, 2006), esgotades ja les dues edicions del mateix; i ha sigut comissari de l'exposició de la Diputació de València Pobles abandonats. Pobles en la memòria.




dilluns, 8 de setembre del 2014

El llibre 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica', en crowdfunding fins el 15 d'octubre

Adreça del crowdfundinghttp://www.verkami.com/projects/12789-millorem-l-edicio-del-llibre-de-poemes-paisatges-i-pobles-abandonats

Intervenció en el programa 'La Ventana' de la Cadena Ser, amb Carles Francino, parlant, entre d'altres, d'este projecte: http://www.cadenaser.com/sociedad/audios/agusti-hernandez-pueblo-abandonado-casas-tienen-propietarios/csrcsrpor/20140922csrcsrsoc_19/Aes/.


Iniciem una nova aventura, que ha de donar lloc al llibre en crowdfunding o micromecenatge Pobles abandonats de la Península Ibèrica, el qual està previst que isca a finals de novembre o principis de desembre d'enguany. Una ampliació de l'anterior llibre, Pobles valencians abandonats, que ara repassarà diversos nuclis de població deshabitats de la Península Ibèrica, o alguns que després d'abandonats, ara han reviscolat, siga perquè han canviat d'ús, han sigut tornats als antics propietaris, ara s'han fet atractius, tenen un ús agrícola, o altres motius.



Els materials són fruit de diversos anys de viatges i excursions. En el llibre també tindré la col·laboració de persones que dessinteressadament em cedeixen algunes imatges. He de dir que em fa especial il·lusió publicar este llibre, ja que em permetrà recordar grans excursions, en bona companyia, per paisatges increïblement bells. A altres pobles abandonats hem pogut arribar en cotxe. A altres no hem pogut, per diferents circumstàncies. 

Contemplar un poble deshabitat és una experiència a compartir. També es podrà mostrar el cas contrari: quan un poble que estava deshabitat torna a la vida. En els dos casos, dir que els pobles, siguen habitats o despoblats, són una part important del nostre llegat patrimonial i cultural, que val la pena conéixer. 



Fer este llibre també serà una invitació al lector o lectora a què ell o ella descobrisca estos o uns altres pobles abandonats, o paisatges i espais naturals, per iniciativa pròpia. Una sensació que hem experimentat, no només jo, sinó les diverses persones que m'han acompanyat a les excursions, és veure un lloc en el mapa, del qual no hi ha fotos a Internet i imaginar com pot ser, i arribar, veure'l i compartir-lo. 

És objectiu meu, a més, intentar que tot el procés que implica el llibre (impressió, impressió calendaris, viatges per completar fons fotogràfic, IVA, enviaments...) almenys quede finançat a través de les campanyes de micromecenatge i els ingressos previsots. Si no totalment, en la majoria de totes les despeses necessàries. No tinc sou per fer este llibre, però vull que no em coste diners



Les excursions a estos pobles han sigut una forma magnífica d'aprendre, compartir, esforçar-se, i ser conscients de la finitud del nostre temps, com també del de les comunitats humanes. Ens han permés comprendre, també, l'extrema pobresa que, en molts casos, va forçar els seus habitants a marxar. El mateix que ocorre hui, amb altres protagonistes.

No hem tocat res, ni ens hem portat res a casa. Tot té propietari, encara que no ho semble. Tampoc ens ens pertany la memòria de les persones que van deixar les coses a estos llocs. Si de cas, la fotografia d'una absència que pot ser definitiva. Han sigut molts els pobles que han acabat sent muntons de ruïnes. El llibre, per això, també tindrà una certa voluntat documental, tot i que siga d'un xicotet nombre de despoblats respecte dels milers que hi ha. 

Otal, Jánovas i Acín (Osca), Campo i Las Dueñas (Terol) i Belchite (Saragossa); Peñalcázar, Arganza i Aldealcardo (Sòria), La Vereda i Umbralejo (Guadalajara) i Villota (Burgos); Granadilla (Càceres); el nucli històric de Corbera d'Ebre (Tarragona) i Montgarri (Lleida) ; Moralejo de Arriba (Múrcia); Avellaneda i Santa Maria de Cameros (la Rioja); La Hortichuela (València); o Alceo los Caballeros (Astúries) són alguns d'estos nuclis de població.






El llibre estarà escrit en valencià i al voltant del 80% del seu contingut seran fotografies, més o menys en un percentatge semblant, o inclús superior a l'anterior llibre. En este sentit, dir que ací em centraré menys en els paistges i espais naturals i culturals pròxims, i més en poder mostrar un ventall ampli de nuclis. Les dades tècniques del llibre són les següents: 

- Format: 17 per 24 centímetres
- A tot color
- Enquadernació rústica, cosida amb fil vegetal
- Al voltant de 130 pàgines

Si tens qualsevol duda o necessites algun aclariment, no dubtes a escriure'm a agustihernandez@gmail.com. També pots adreçar-te a la pàgina de Facebook Pobles valencians abandonats o al Twitter: @Poblesvalabando







divendres, 4 de juliol del 2014

Extrema les precaucions a la muntanya, els últims mesos són d'una sequedat extraordinària

Es pot veure quan camines per la muntanya, també hi ha persones que t'ho comenten. Enguany, a no ser que en els pròxims dies canvie molt la situació, assistim a un estiu extraordinàriament sec on les possibilitats d'incendis són altíssimes.


Per això, recordeu, una vegada més:

- Mai faces foc a la muntanya i respecta les zones recreatives amb àrees de foc tancades.
- Si veus qualsevol indici de foc (fum, crema incontrolada, alguna foguera mal apagada) crida immediatament al 112.
- No deixes mai cap resta de fem a la muntanya. El fem ens l'hem d'endur a zones on es replegue habitualment
- Respecta les àrees recreatives i l'entorn en general. Els papers del pipi, les corfes de la fruita... tot ens ho hem de dur també darrere. Imagina't que a una zona de muntanya mil persones fan pipi i deixen el paper... que no ocórrega. No costa res posar estos papers en una borsa de plàstic i dur-se'ls. Molta gent ho fa.
- Respecta la flora i fauna. Baixa el tono de veu a la muntanya. Nosaltres som simples convidats i convidades a un lloc on viuen altres sers vius.
- Seguix les següents recomanacions cas d'incendi: http://www.gov.gva.es/va/web/emergencias/incendios.

En general, que no quede cap resta del teu pas.

I recorda, el telèfon d'emergències és el 112. Bomber@s, telefonistes, cossos de seguretat, agents forestals... treballen per a què siga possible evitar catàstrofes. Però tu també eres important.

Bon estiu.

Agustí

dimecres, 21 de maig del 2014

Acabant l'aventura del llibre 'Pobles valencians abandonats'. El 30 de juny, fi del projecte


Ha sigut il·lusionant, esperançador i bonic veure com va florir la idea, es va poder materialitzar, i ha tingut un cert ressò. Però tot toca a la fi en esta vida i el llibre 'Pobles valencians abandonats' com a idea i com a producte que s'ha presentat a més de 40 llocs i es continuarà presentant encara unes setmanes, acaba el 30 de juny.

Podia continuar fent més presentacions, imprimint més exemplars, donant-li més vida a la idea, però crec que cal canviar d'horitzons, i, si pertoca, fer una proposta nova d'altra temàtica. La gent que ha recolzat esta idea ho mereix, i m'atreviria a dir, que ho demana.


Això no significa que este blog, la pàgina de Facebook o el compte de Twitter vinculats vagen a desaparéixer. No. Continuaré publicant coses, però a un altre ritme.

Gràcies. Ja sabeu que les presentacions seran fins el 30 de juny. Si vols que vaja al teu poble, encara estàs a temps. Escriu-me a agustihernandez@gmail.com. El calendari de les presentacions previstes i confirmades el pots consultar ací:  http://www.elspoblesvalenciansabandonats.blogspot.com.es/2014/01/presentacions-llibre-pobles-valencians.html.

dilluns, 17 de març del 2014

"Penjar les botes", article d'Amado Tena Folch sobre la pràctica del senderisme

Este article és d'Amado Tena Folch i va ser publicat per primera ocassió a la revista del Centre Excursionista de Vila-real, pàgines 4 i 5, en el número 51, corresponent a l'hivern de l'any 2013. L'autor i el centre han donat el seu permís per a què ací el puguem reproduir, amb una de les fotos en què va eixir en l'edició en paper. 
L'autor, baix el meu punt de vista, sintetitza en estes línies una visió del senderisme que el converteix en una pràctica esportiva, però també cultural, d'integració i de realització personal. Només una persona que sent el que diu Amado Tena pot escriure un text així. Gràcies. 

Penjar les botes
A una certa edat- 74 en el meu cas-, moltes portes s´han tancat i altres estan a penes entreobertes. Quan fa més d´un any un traumatòleg em va confirmar la ruptura del menisc extern del genoll dret, vaig pensar que havia arribat l´hora de “penjar les botes”. En un primer moment vaig recordar amb nostàlgia els camins recorreguts sota el sol o la pluja, amb fred o amb calor, amb vent o en calma. No obstant això, superat el desconcert inicial i animat per les paraules del metge sobre la inexistència de desgast o d'altres lesions en el meu genoll, vaig decidir aceptar amb realisme la nova situació i adoptar una postura positiva. Com va escriure Edmund Burke, “ningú comet un error més gran que qui no fa res perquè pensa que pot fer molt poc”.
Sense ignorar la realitat i amb la prudència deguda, vig tornar a recorrer velles rutes o a descubrir unes altres de noves. Gràcies a elles vaig viure una vegada més el cicle de les estacions: els colors canviants dels boscos i la sospresa de la pluja de la tardor, els paisatges endevinats sota la boira de l´hivern, els verds prats tacats de roselles de la primavera, els camins ardents i les ombres acollidores de l´estiu.

Caminant aprenem a estimar i a respectar la terra que ens acull. Quan recorrem les rutes senderistes descobrim els boscos en què el vent compom música; les nues planures pentinades pel vent; la grandiositat de les muntanyes en què està escrita la historia de la terra; la humil senzillesa de les flors silvestres; els arbres solitaris i desafiadors; els encreuaments que assenyalen camins que un dia van unir pobles; els arbustos que naixen en roques impossibles; la remor tènue d'una font; els cultius promeses de futur; els barrancs profunds i misteriosos; els pobles amagats en els quals els temps s´ha detingut; les coves de rugoses parets, les xicotetes ermites que marquen les rutes de la fe, les ruïnes dels castells que conten històries oblidades; la negra empremta dels incendis que destrueixen el paisatge; les mil formes dels núvols que creen quadres abstractes canviants, els masos abandonats; els riuets que transporten vida… El fet de tenir capacitat de sorprendre'ns davant de tot allò que descobrim caminant no evitarà que siguem majors, però sí que sigem vells. Vivim mentre mantenim la nostra ment oberta i la nostra curiositat desperta.
Més enllà d'aquest contacte amb la terra, el senderisme és una escola de vida. Practicar-lo t'aporta harmonia i serenitat. No sé si és el senderisme el que ens fa solidaris o si s´ha de ser solidari per a ser senderista. En caminar, sempre hi ha un braç amic per a salvar un obstale, unes paraules d'alé en els moments difícils. La paraula compartir es fa realitat en aquests moments dedicats a reparar forces en què cada u ofereix alguna cosa de la seua motxilla. La teua felicitat es fa major en viure-la amb els altres.
Cada eixida senderista és un poc un símil de la nostra vida en què s'alternen els bons i els mals moments. El camí té sentit en el seu conjunt. Recórrer-lo significa perseguir una meta, però la felicitat no es concentra en l´instant precís de creuar-la. Konstantinos Kaváfis en el seu poema Ïtaca afirma: “Tin sempre Ïtaca en la teua ment. Arribar allí és el teu destí. Més no afanyes mai el viatge. Millor que dure molts anys i atraca, vell ja, a l´illa, enriquit amb tot el que has guanyat en el camí.” Tant important com la meta és tot el que vivim mentre caminem. Cal saber trovar en cada etapa “ports que tu abans ignoraves”.
Fa poc vaig llegar que un portador nepalés consideraba la memòria del que havia viscut escalant com el seu bé més preat i que quan dormia somiava amb les muntanyes. Per a mi els records d'allò que s'ha viscut en la naturalesa són un tresor i en els meus somnis recórrec camins que ja vaig caminar. Però el passat no m'immobilitza. L´art de viure es bassa en gran manera en la nostra connexió amb el momento actual. Cal aceptar el pas del temps i al mateix temps construir una xarxa d´interessos i d'amistats que ens ajuden a viure el present amb plenitud serena. Continuen caminant i així afegirem vida als anys. 
Amado Tena Folch

dilluns, 6 de gener del 2014

Presentacions del llibre 'Pobles valencians abandonats' fins el 30 de juny de 2014





                            PRESENTACIONS PASSADES ANYS 2013 / 2014 (Mapa anterior)



- MISLATA. Divendres 27 juny. 19.30 hores. Centre Jove del Mercat (C/Major, 36). Organitza: Tota pedra fa paret.

- TAVERNES BLANQUES. Dimecres 18 juny. 19 hores. Lloc: Biblioteca Pública Municipal Tavernes Blanques. 2n pis (Centre Sociocultural la Altruista. C/Castellón, 2-1ª, fa cantó a la Plaça Ajuntament). Presenta acte: Lluïsa Crespo.

- BÉTERA. Divendres 13 juny. 20 hores. Lloc: Ateneu de Bétera (Plaça del Mercat). Organitza: Ateneu de Bétera.

- PUÇOL. Dijous 12 juny. 19.30 hores. Lloc: Ateneu de Puçol. C/ Pare Buenaventura, 8 (baix). Organitza: Ràdio Puçol, Col·lectiu Trellat, Acció Ecologista Agró i el Grup de Senderisme de Puçol. 

- BENLLOCH. Diumenge 8 juny. 10 a 14 hores. Taula amb el llibre en la Trobada d'escoles en valencià de les comarques de la Plana Alta i la Plana Baixa. 

- PATACONA (Alboraia). Divendres 6 juny. 20 hores. Lloc: Edifici Singular (Passeig Marítim, junt rodona Institut de Patacona. Organitza: Associació veïns Patacona-Vera. 

- VALÈNCIA. Diumenge 1 juny. 10-14 hores. Trobada d'Escoles en Valencià de Ciutat Vella. 

- ARES DEL MAESTRAT. Dissabte 31 maig. 20.30 hores. 

- ALMÀSSERA. Dijous 29 maig. 19.30 hores. Centre Cultural (Plaça Major). Presenta l'acte: Ricard Ramon (educador, investigador de l'art i artista visual).

- SERRA. Divendres 23 maig. 19.30 hores. Organitza: Ateneu de Serra i Associació de Muntanya 'Tot Natura'. Lloc: Cinema d'Hivern (prop de l'Ajuntament). Presenta l'acte: Policarp Garay, cronista de Serra.

- CARPESA (València). Dijous 22 maig. 22 hores. 

- CANET D'EN BERENGUER. Divendres 16 maig19 h. "Casa de Llanos" (actual biblioteca). Carrer de les Parres, número 4. Organitza: Club de Muntanya Rotipet.  Col·labora: Ajuntament de Canet d'en Berenguer.

- BURJASSOT. Dimarts 13 maig. 19.30 hores. Ca Bassot. Organitza: Ca BAssot (c/ Pablo Iglesias, 49). 

- CHELVA. Divendres 9 maig. 19.30 hores. Saló d'actes de l'Ajuntament de Chelva. Organitza: Centro Excursionista de Chelva.

- QUATRETONDA. Divendres 2 maig. 20 hores. Saló d'actes Ajuntament de Quatretonda. Organitza: Joves amb Compromís de Quatretonda.

- ROCAFORT. Dimecres 30 abril. 19.30 hores. Local de l'Associació de veïns Antonio Machado. C/Convent, 13. Orgnitza: Associació de veïns Antonio Machado Rocafort.

- SIETE AGUAS. Dissabte 12 abril. 19.30 hores. Organitza: Ateneu Cultural 14 d'abril. 

- CANALS. Divendres 11 abril. 19.30 hores. Ca don José. Organitza: Centre Excursionista de Montesa i Associació El Brot. Col·labora: Regidoria de Medi Ambient, Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Canals.

- UNIVERSITAT D'ALACANT. Dimarts 8 abril. 10.30 hores. Saló Graus Facultat de Filosofia i Lletres. Acte obert. Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n. Organitza: Universitat d'Alacant.


- HORTA NORD (VINALESA). Diumenge 6 abril. 10 hores. En Trobada d'Escoles en Valencià de l'Horta Nord estarem signant llibres i amb alguna sorpresa.

- PEGO. Dissabte 5 abril. 18 hores. Càmara Agrària. Organitza: Assamblea de Pego.

- VINALESA. Divendres 4 abril. 20 hores. Saló de Plens de l'Ajuntament de Vinalesa. Organitza: Club Excursionista Xafant Talons.

- BENICARLÓ. Dissabte 29 març. 19.30 hores. Saló d'actes de Caixa Rural Benicarló. Av. Joan Carles I, 18. Organitza: Coordinadora Festa per la Llengua Benicarló 2014.    

- YÁTOVA. Divendres 28 març. 20 hores. Casa del Pueblo de Yátova. Organitza: Asociación cultural el Maciz

- TOUS. Dissabte 22 març. 19.30 hores. Cine Avenida de Tous. Organitza: Ajuntament de Tous

- VALL D'UIXÓ. Divendres 14 març. 19.30 hores. Casal Jaume I. Carrer Almenara, 11 - baix. (Enfront del Bingo). Organitza: Casal i colla ecologista la Vall Verda

- GODELLETA. Dijous 13 març. 19.30 hores. Biblioteca Pública Municipal (C/Cervantes, 1). Organitza: Biblioteca Pública Municipal de Godelleta

- UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA. Dijous 13 març. 12 hores. Saló d'actes de Rectorat (planta baixa). Organitza: Servei de Promoció i Normalització Lingüística

- ALBORAIA. Dilluns 10 març. 18 hores. Escola d'Adults. C/Canonge Julià, 33. (Al costat estació Metro Alboraia Peris Aragó). Obert al públic. Organitza: Escola d'Adults d'Alboraia.

- VILA-REAL. Divendres 28 febrer. 19.30 hores. Saló d'actes de Serveis Socials. C/José Ramon Batalla, 38. Organitza: Centre Excursionista de Vila-real i Associació Cultural Socarrats Vila-real.


- VALÈNCIA. Dijous 27 febrer. 19.30 hores. Organitza: El Racó de la Corbella (c/Maldonado, 46, baixos). Junt Plaça del Pilar. Barri de Velluters. València. 

- ALCUBLAS. Dissabte 22 febrer. 19 hores. Saló de Plens de l'Ajuntament. Organitza Asociación cultural Las Alcublas i Peña Ramiro.

BELLREGUARD. Divendres 21 febrer. 20 hores. Casa de Cultura (Ajuntament de Bellreguard). Organitza: Compromís per Bellreguard. Col·labora: La Llar Juvenil Bellreguard. 

- VALÈNCIA. Dijous 20 febrer. 17.45 hores. En curs-seminari 'Descartografía del mundo rural. Ponència 'Pobles abandonats al País Valencià'. Facultat de Geografia i Història. Avinguda Blasco Ibáñez. Web: http://descartografia.blogspot.com.es/ 

- CATARROJA. Dimarts 18 febrer. 18 hores. Escola d'Adults de Catarroja, Av. Rambleta 9. Organitza: Associació d’Alumnes EPA Catarroja.

- QUART DE POBLET. Divendres 14 febrer. 19.00 h. Sala d'actes de la Casa de la Cultura (plaça de J. B. Valldecabres, 19, metro Quart L3 i L5). Organitzen l'Associació Cultural el Mussol Verd i el Club de Lectura de l'Associació Cultural l'Estornell

- MELIANA. Divendres 7 febrer. 19.30 horesSaló d'actes de l'Ajuntament de Meliana. Organitza: Colla Senderista Meliana 


- BORRIANA. Dijous 6 febrer. 19.30 h. Centre Públic de Formació Persones Adultes Historiador Viciana (FPA). C/Albert Einstein s/n. Organiza: FPA Borriana i Centre Excursionista Burrriana


- MASSAMAGREL. Divendres 31 gener. 19.30 h. Sala multiusos 3r pis Centre Cultural. Passeig Rei en Jaume s/n. Enfront estació Metro. Organitza: Compromís per Massamagrell

- TURÍS. Dijous 30 gener. 19 h. Casa Museu Turís, a 100 metres Ajuntament. Organitza: Grup de muntanya Turís


- CASTILLO DE VILLAMALEFA. Dissabte 25 gener. 17 h. Casa de Cultura (Hospitalillo). C/Iglesia, sn. Organitza: Ajuntament Castillo de Villamalefa

- XÀBIA. Divendres 24 de gener. 20 h. Biblioteca Pública de Duanes de la Mar. Organitza: Associació Xàbia Viva

- MONCADA. Dijous 23 de gener. 19.30 hores. Seu del Centre Artístic Musical. Organitza: Bloc-Compromís Moncada


- GAVARDA. Divendres 17 de gener. 19 hores. Saló Multiusos (plana baixa de l'Ajuntament). Dins la programació de festes de Sant Antoni


- TAVERNES DE LA VALLDIGNA. Divendres 10 de gener. 19.30 hores. Casa de Cultura. Amb el Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna

- VALÈNCIA ciutat. Dijous 9 de gener. 19 hores. Palau de Pineda (seu de la UIMP). Plaça del Carme. Amb Joan Ribó i Fèlix Tena


- EL CAMPELLO. Divendres 20 de desembre. 20 hores. Biblioteca Pública Municipal. Organitza: Colla Muntanyenca del Campello i Associació cultural El Convent

- CASTELLÓ. Dimecres 19 desembre. 19.30 hores. Seu del Centre Excursionista de Castelló. Organitza: Centre Excursionista Castelló

- ONTINYENT. Divendres 13 desembre. 19.30 hores. Seu del Centre. Organitza: Centre Excursionista d'Ontinyent

- L'ALCORA. Dilluns 2 desembre. 19 hores. Noves dependències de l'Ajuntament (c/Mercat). Organitza: Coordinadora Associacions Culturals de l'Alcalatén

- GENOVÉS. Divendres 29 novembre. Local de l'Associació (c/Sant Isidre, 12) cultural Nou d'Octubre. Organitza: Associació Cultural Nou d'Octubre

- ALBORAIA. Dijous 28 de novembre. Auditori Municipal (c/Miraculosa, s/n).