dissabte, 29 de novembre del 2008

Conferència i projecció de fotos "Pobles i paisatges valencians" a Alboraia

La casa de cultura d’Alboraia va acollir ahir la projecció de fotos “Pobles i paisatges valencians”, a la qual hi va acudir més de 50 persones. L’acte va ser organitzat pel Bloc Nacionalista Valencià d’Alboraia i presentat per la regidora del partit en l’Ajuntament, Àngels Belloch; així com el número dos de la candidatura local, Francesc Pastor. La projecció i xarrada la va donar el periodista i veí del municipi, Agustí Hernàndez Dolz, qui va repassar les fotos fetes durant més de 10 anys practicant senderisme i bicicleta de carretera i de muntanya en les distintes comarques del País Valencià.

A més, Hernàndez és autor del llibre “Pobles abandonats. Els paisatges de l’oblit”, editat pel Consell Valencià de Cultura, on hi ha algunes fotos de paisatges. No obstant, el motiu de la projecció d’ahir no eren els pobles abandonats, sinó mostrar els racons més bonics de la geografia valenciana.

El periodista va fer una introducció en powerpoint en què va explicar els conceptes de la xarrada, “pobles” i “paisatges”, i va reivindicar, a més, el valor cultural i històric del paisatge com a conformador d’una identitat. Este aspecte el va explicar amb fotografies de l’horta del seu municipi, Alboraia, on al seu entendre s’està produint un important canvi que pot acabar produint que en uns anys el paisatge, com a senyal d’identitat i de transmissió de cultura, puga desaparéixer. Les barraques, alqueries, el regadiu a manta amb el caudal ecològic del Túria, la parcelació en xicotetes explotacions o la població disseminada, són, al seu entendre, més enllà d’elements del territori, formes del paisatge a les que Alboraia no pot renunciar mai.

Alguns dels llocs que es van veure són el Pozo Negro (Fuentes de Ayódar), els miradors de l’Alcalatén situats sobre la Vall del riu Llucena, les vistes des de cims com el Calderón, Penyagolosa, Benicadell, Montllats, Alto de las Cruces, Rebalsadors o Ropé, entre d’altres; postes de sol a la Serra d’Espadà o els Serrans; i detalls d’arquitectura tradicional de la comarca dels Ports i el Maestrat, a més de camins de muntanya, estructures de pedra en sec, molins, nòries, ermites, sénies o infrastructures per al reg situats en el món rural valencià. Al final es va veure més de 400 fotos, en una projecció que va durar una hora i mitja.

Àngels Belloch, per la seua part, va explicar que el Bloc a partir d’ara començarà a plantejar una sèrie d’actes en esta línia, per anar mostrant el patrimoni natural i cultural valencià, i acostar altres realitats a la societat d’Alboraia.