dissabte, 22 de novembre del 2008

Presentació divendres 21 del llibre de pobles abandonats a Alginet (la Ribera)





La casa de Cultura d'Alginet ha acollit la conferència-presentació del llibre "Pobles Abandonats. Els paisatges de l'oblit", editat pel Consell Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana. L'acte, al qual acudiren més de 50 persones, va ser organitzat pel Club-Centre excursionista d'Alginet i per l'Ajuntament d'Alginet. Els autors del llibre, José Manuel Almerich i Agustí Hernàndez, van fer una exposició sobre la despoblació existent al País Valencià. L'acte va ser conduït per Santi Santos, del centre excursionista, i també va contar amb la presència de l'alcalde de la població.

En concret, José Manuel Almerich (Torrent, 1963), ben conegut en la comarca de la Ribera, va glossar la seua intervenció sobre com es vivia al món rural durant el segle XX i fins a ben entrats els anys 50, amb unes condicions de vida que van propiciar l'emigració forçosa d'àmplies capes de la població, i en pràcticament totes les comarques interiors de les províncies de València i Castelló, així com la zona muntanyosa de les comarques centrals.

Agustí Hernàndez (Alboraia, 1977), va parlar, a més, de la construcció d'embassaments, l'expulsió dels moriscos i les catàstrofes naturals i artificials com a factors d'abandonament de nuclis de població. També va conduir la projecció d'unes 200 fotografies sobre nuclis deshabitats del conjunt valencià, alguns dels quals (Tous, els nuclis originaris de Beneixida i Gavarda, Cotes, Pardines, Berfull...) estan a la comarca de la Ribera. La projecció també va incloure conjunts deshabitats d'altres zones de l'Estat, com les zones de Cameros (Rioja), el Sobrarbe (Aragó), o les Terres Altes (Sòria), entre d'altres.