dimarts, 10 de febrer del 2009

El nucli de població de La Safra (Villena, l'Alt Vinalopó) té dos habitants

En un viatge molt recent a la ciutat d'Alacant vaig passar i visitar La Safra (el nom oficial del nucli de població és "La Zafra", vore Nomenclàtor: http://ive.ive.es/nomenclator/municipio?id=03140&year=2007&idioma=val). M'havia impressionat la foto que l'amic Vicent Garcia Perales m'havia remés en una visita que havia fet juntament amb Emili Casanova. He de dir que les comarques centrals del País Valencià tenen pobles i zones d'una gran bellesa. Només cal citar la Serra Mariola o Bèrnia; cims com el Benicadell, el Puig Campana o el Montcabrer; a més de conjunts monumentals com ara Bocairent, Banyeres, Xàtiva, Agres o Dénia, per citar només alguns. I la zona on està La Safra és un d'eixos espais rurals amb personalitat: la vall dels Alforins, situada entre Fontanars, la Font de la Figuera i Villena.
La Safra té actualment dos habitants, pel que em van dir allí. Es tracta d'un nucli amb ermita pròpia, dedicada a Sant Agustí, i que està situat en una zona on predomina el poblament disseminat. Al conjunt de La Safra curiosament els seus habitants parlen en valencià, donada la proximitat física a la Font de la Figuera i Fontanars, malgrat estar en terme de Villena, nucli del qual disten prou més. El llogaret està format per aproximadament 15 cases, algunes d'elles reformades recentment. Veiem fotos de l'any 2009, i una, de l'any 2001 en què ix Emili Casanova.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola! Soy de lugaresperdidos, queria decirte que gracias por tu comentario, veo que compartimos afición por los lugares abandonados, me gusta tu blog y también soy valenciano.


Saludos!

Anònim ha dit...

el balneario de Busot, en Alicante, es impresionante. Es un lugar fantasmagórico, como la base militar de La Salada (El Toro).

garrotipadur ha dit...

i per a on es va la safra? ho dic perquè he anat vàries vegades a villena,fontanars i la font de la figuera i mai he vist cap senyalització cap a la safra.

I eixos dos parlen valencià?

Quina llàstima que eixos pobles tant bonics vajen perdent-se

Agustí Hernàndez ha dit...

La Safra està en un desviament de la carretera que va de Fontanars cap a Villena, per la presó. Més prop de Fontanars que no de Villena.

amparo puig ha dit...

Qué precioso lugar. La casa azul no yiene desperdicio y la ermita... me encanta.