dissabte, 14 de març del 2009

El llibre de Rafa Cebrián "Los castillos de montaña en la Comunidad Valenciana (1)", testimonis de llogarets habitats

(Portada del llibre i Castell de Castro)
El llibre “Los castillos de montaña en la Comunidad Valenciana” és una obra de Rafael Cebrián, periodista i escriptor, i senderista des de fa décades, a més d’autor d’una llarg llista de llibres relatius al senderisme i a l’excursionisme. Jo mateix en tinc quatre o cinc. El llibre ens acosta a una realitat del patrimoni arquitectònic valencià com són els castells de muntanya o castells roquers. Es tracta de fortaleses aïllades, normalment situades en zones molt escarpades i de difícil accés i que tenien com a funció el control del territori. En alguns casos, estaven directament relacionades a nuclis de població. Llogarets que en la immensa majoria de casos o han desaparegut o es troben en runes.

El llibre situa els castells sobre el plànol, aporta fotografies de l’edifici i del seu entorn i defineix les seues característiques, a més de la sea història. En este primer volum, a més d’una extensa introducció, trobem referències als castells d’Alcalà de Xivert, Castro, Chirel, Benissili, Serrella o Confrides, per citar només alguns. Esta obra ha sigut publicada pel Centre Excursionista de València – Papers de muntanya, dins la col·lecció “Terres i pobles”. L’obra ha sigut coordinada per Carmen Sanchis.

Rafael Cebrián va nàixer l’any 1934 a València. És soci del Centre excursionista de València des de l’any 1948, membre de l’Institut Valencià d’Excursionisme i Natura (IVEN) membre de la Sociedad Geográfica Nacional i de la Asociación Española de Amigos de los Castillos. Té publicats nou tomos de la col·lecció “Montañas Valencianas”; “Por las cumbres de la Comunidad Valenciana. 50 montañas escogidas”, a més de ser coautor d’altres publicacions.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

el castell decastro perteneix al municipi de alfondeguilla i desde allí es poden observar nombrossos paisatjes desde les xemeneies de castelló (fabriques de refinament), fins al cap de creus oles illes columbretes. El castell va tindre gran importancia a la guerra civil, ja que va ser un dels últims fronts republicans de l aguerra cicil.

Agustí Hernàndez ha dit...

Tens raó en el que dius, David. En una excursió amb Edelmir Galdón per la Serra d'Espadà, vam estar en els llocs exactes on estaven les defenses republicanes en els voltants del Castell de Castro. Sobre estos temes hi ha molta bibliografia i articles publicats a premsa. Una cosa també bastant important és "l'aspecte" de la Serra d'Espadà per esta zona. Podem imaginar-nos-la fa setanta anys sense a penes pins?