divendres, 27 de març del 2009

Les aldees deshabitades del municipi de Alpuente (comarca de Los Serranos): La Hortichuela

A més de La Hortichuela, a Alpuente hi ha distintes aldees més deshabitades. Són Vizcota, Cañada Seca o El Chopo. Algunes d'elles, com El Chopo o La Hortichuela, són visibles des del nucli d'Alpuente. I hi ha altres llogarets, amb menor entitat, com Cañada Pastores, Pozo Marín, la Arquela o Benacatázara, també sense població i quasi totalment en ruines. A més, l'evolució demogràfica d'Alpuente és regressiva en la mitjana de la última dècada (en 2008 el conjunt de tot el municipi suma 833 habitants, enfront dels 940 de 2001). No obstant, de 2007 a 2008, Alpuente ha passat de 828 habitants en 2007 a tindre 5 més en el 2008.

La part més interior de la comarca dels Serrans, fronterera amb Conca i Terol, té una gran quantitat de nuclis deshabitats, en termes com Tuéjar, Chelva o Titaguas, per citar només alguns exemples. Llocs que no s'habiten en cap època de l'any, o que només ho fan en estiu o en curts períodes de temps. La proximitat a la ciutat de València, l'orografia i l'intens poblament històric, són factors que han condicionat esta situació.

2 comentaris:

Agustí Hernàndez ha dit...

Recomene que llegiu l'article de Jesús sobre Alpuente, que ens aporta una gran quantitat d'informació, i que podeu llegir a la web Paisajes de Alpuente:

http://paisajesdealpuente.lacoctelera.net/post/2009/03/28/alpuente-municipio-polinuclear

Paisajes de Alpuente ha dit...

Gracias Agustí.
Ya con anterioridad había leído tu artículo.
Vuelvo a entrar (volvía a entrar), para solicitarte tu opinión sobre el artículo. Y si la solicito es porque obviamente valoro especialmente tu opinión.

Saludos y ánimo en tu labor