dilluns, 15 de març del 2010

El despoblat de l'Olla (municipi de Marines, en la província de València)

Poca informació puc aportar sobre l'Olla. Estem en un despoblat situat a la Serra Calderona, en una de les principals pistes forestals de la serra. L'Olla és visible des de la llunyania. Després de l'expulsió dels moriscos, amb tota probabilitat el lloc va tornar a habitar-se.

Ara, el que veiem és la torre de l'alqueria, i també un conjunt de runes de vivendes al seu voltant. Estem en una zona, la Serra Calderona, on també hi ha xicotets assentaments que no han arribat habitats fins als nostres dies. Marmolé, en el terme de Gàtova, és un altre exemple. L'Olla es troba relativament prop de Marines Vell, un nucli que l'any 1957 va patir un allau de pedres arran del qual es va crear Marines Nou, ara centre administratiu del municipi de Marines.

17 comentaris:

L. Gispert ha dit...

Interesantísimo despoblado el que muestras hoy, Agustí, además por su peculiaridad de ser epicentro de buenas excursiones, partiendo tanto de Olocau, como de Marines y la masía de Tristán, situado al pie de la cumbre señera de la Calderona, como es el Gorgo.

Un abrazo.

Agustí Hernàndez ha dit...

Efectivament, Luis. Des d'esta zona podem fer magnífiques eixides. El Gorgo, el castell del Real, o un poc més lluny el Pic de l'Àguila, Alto Romero... A mi personalment una de les pujades que més m'agrada, per la vista, és el castell del Real. Et pots sentir com un voltor sobrevolant la Calderona...

BIDARI ha dit...

El barrio Marmole, fue desahibitado a la fuerza por los militares (teniamos testigos reales que vivieron alli), ya que eso esta declarado zona militar, aunque desde gatova, pasando por la font fria y el barranco cinglos se puede llegar hata alli sin ver vallas ni carteles que iniquen zona militar peligro de proyectiles por lo cual si te pillan te puedes hacer el ''longui''

garrotipadur ha dit...

jo vaig fer la mili en marines i vaja que si ha terreny per eixes zones....muntanyes a mogolló i foies per tot arreu.

bona tasca agustí

Agustí Hernàndez ha dit...

Nosaltres quan vam fer l'excursió realment no arribàrem a Marmolé. El vam vore des de dalt. Isquèrem de Gàtova, remuntàrem fins a la divisòria d'aigües de Xirivilla, i baixàrem per Las Navas i Fuente Fría. Abans de Fuente Fría, en un punt on veus el camí del barranc de la Garrofera anant cap a Llíria. No vaig vore la cadena que diu al llibre de Vicente Coscollá "La Calderona. 40 rutas para BTT y senderismo", i em vaig alegrar.

Anònim ha dit...

Navegant per la xarxa he trobat aquest bloc. Molt interessant Agustí.
Jo soc de Marines Vell i he anat moltes vegades a Olla, he dormit, he entrat a la Torre (que si no vaig errat, va ser declarada BIC fa uns anys), i sempre he trobat alguna cosa nova i interessant amb què entretindre'm.
Encara es conserva una interessantisima xarxa de reg de camps d'hortalisses, que igual que la xarxa de reg de marines vell, es de l'epoca dels moriscos, i així ha quedat fins els nostres dies. Aquesta xarxa es basa en enmagatzemar aigua en basses, i distribuirla pels camps, aprofitant la gravetat.

Es un allastima que ningú s'haja plantejat mai fer aqui una escola taller per rehabilitar la zona, o un centre de vacances per nens, un centre d'interpretació, o en definitva, alguna cosa per fomentar el coneixemenet de la nostra terra i el seu gaudi.

El que tinc clar es que d'aqui uns anys ja no quedarà torre, que d'aui uns anys ja no hi haurà qui regue els camps......
Una llàstima.

Salut

Anònim ha dit...

Quina llàstima que aquest patrimoni es perdi.

Anònim ha dit...

la
Si voleu coneixer més sobre l'aldea morisca de L'Olla podeu consultar un llibre editat pel Ajuntament de Marines...on trovareu l'historia d'aquesta població qu'abastia el Castell del Reial o Castell del Aguila i dels seus pobladors.

Agustí Hernàndez ha dit...

Moltes gràcies per les vostres aportacions.

Anònim ha dit...

Agustí: ja ha passat molt de temps de de la publicació d'aquesta entrada i no se si encara estarà oberta.
Volia fer uns quants comentaris:
- En primer lloc respecte del seu nom. No conec la procedència del nom Olla i sempre m'ha resultat un poc extrany. Crec què més bé es tracta del nom Hoya com a més correcte ja que la seua situació geogràfica és la d'una foia (vall d'horta)
- En quant a la xarxa de reg dir que ja no queda pràcticament res de l'original. De la sèquia que portava l'aigua des de la bassa de reg fins a l'abeurador del camí i continuava fins a l'atra bassa inferior (amb una figuera molt gran)ja no hi ha quasi vestigi algú. Es va restaurar al voltant del 2000 i posteriorment es va abandonar i s'acavà de destruir posant una goma per dins de la sèquia per omplir el dipòsit d'aigua de la bassa per a prevenció d'incendis.
-En quant als edificis, la darrera casa en peu sense reformar va caure fa 10 anys. En ella va viure una temporada un home de Gàtova, més concretament, al voltant dels anys 80. Ara han reformat la del costat de la torre però no és el mateix.

Aprofite les línies què pose per a agrair-te l'eina tan meravellosa què has fet amb les teues publicacions.

Agustí Hernàndez ha dit...

Anònim, moltes gràcies per les teues aportacions.

Lua ha dit...

Queremos visitar l`Olla este lunes... salimos de Valencia como podemos llegar allí...? Mi correo es azahara05@yahoo.es
Muchas gracias!

Mari Carmen

Agustí Hernàndez ha dit...

Mari Carmen, ho sent, veig ara el comentari. L'accés a l'Olla jo un dia el vaig fer des d'Olocau, i en una altra excursió, des de Marines Vell.

Salutacions,

Agustí

Jordi ha dit...

Per al coneixement general, i sobretot pel que preguntava un anònim per aqui dalt, el nom es Olla (al-Ulya), que vol dir, "la Roja". No fa falta dir perquè, no????

Ara el poble d'olla esta siguent reconstruit, rehabilitat i repoblat per una colla de gent jove que ho està fent realment be.

Salutacions

Jordi ha dit...

Perdó, Al-Ulya vol dir "la de dalt", i feia referència a l'alqueria de dalt de marines (meridies).

Unknown ha dit...

Hola buenas tardes,estoy interesado en lugares con historia y lugares abandonados en mitad de la nada ya que me dedico a grabar y contar su historia para un canal de internet,me gustaría saber si disponeis de ubicaciónes en esta zona de olocau,marines,...

EL PALLER ha dit...

Urbexardilla,que necessites exactament???