diumenge, 28 de juny del 2009

La marjal d'Almenara, una antiga albufera situada entre les comarques de la Plana Baixa i el Camp de Morvedre

La marjal d'Almenara és un Lloc d'Interés Comunitari, inclòs dins la Xarxa Europea d'Espais Protegits Natura 2000. Es tracta d'una antiga albufera hui ja quasi colmatada, i que se situa entre els rius Belcaire i Palància, a les comarques de la Plana Baixa i el Camp de Morvedre, respectivament. Té una superfície de 1.486 hectàrees i comprén els municipis de La Llosa, Almenara, Xilxes, Moncofa, Sagunt, Benavites i Quartell.

En la fotografia veiem el tram de la marjal conegut com "els estanys d'Almenara", un lloc molt agradable per a la visita, i que ara mateix s'està condicionant com una zona d'oci i per al gaudi ciutadà. La fotografia amb muntanyes al fons és la vista des de la marjal cap a Benavites i la vall de Segó. El cicle anual d'ompliment de l'Albufera es produïa per l'efecte de les fonts de Quart i Redona de La Llosa i també per l'efecte dels ullals o naixements d'aigua. Recordem que molt a prop dels estanys estan les últimes estribacions del Sistema Ibèric, en les Serres d'Espadà i la Calderona.

7 comentaris:

Secretari ha dit...

Tot i que l'entrada és molt bona i l'espai que nomenes és preciós, t'has oblidat de citar la marjal d'Almardà i el Quadro de Quartell, uns llocs verges que encara sobreviuen a la depredació que avança sense remei per les cases de Queralt de Sagunt i la platja de Casablanca, a la mateixa Almenara.
Salutacions

Agustí Hernàndez ha dit...

Gràcies per la teua aportació, no els coneixia, ni tampoc la seua situació, però bé, em documentaré. Si voleu afegir links, feu-ho, sense cap problema.

Clara ha dit...

Vaig estar farà dos anys i va ser una bona visita (amb bones fotos!) A la marjal de Nules em vaig arrimar en bici i també està bé per passar una bona estona tranquil·la.

No pares, eh! Genial : )

Agustí Hernàndez ha dit...

Gràcies, m'aneu donant idees entre tots.

Rafa ha dit...

Tinguí el plaer al 1976 d'acampar en ella, despres la he visitat molt asovit. Una rara avis, que emsembla no es morta.

Toni Lluch ha dit...

L'Ajuntament d'Almenara organitza caminates pel terme durant l'estiu. Una de les caminates més boniques, que han fet els últims dos anys, és cap a la muntanya Blanca, de nit i amb lluna plena. Et menges el sopar mirant els estanys des de la muntanyeta, en una excursió molt bonica.

antonio goytre ha dit...

Para quien esté intresado en este territorio recomiendo que se ponga en contacto con Acció Ecologista-Agró de Sagunto (entrar en la web la organización) que son los responsables directos de que exista este LIC y podamos disfrutar de sus extraordinarios recursos medioambientales