dimecres, 24 de juny del 2009

L'aldea deshabitada de Les Alberedes (municipi de Portell de Morella, els Ports)

L'aldea deshabitada de Les Alberedes es troba en Portell de Morella, dins la comarca castellonenca dels Ports. Concretament està en el límit amb l'Aragó, junt al riu de la Cuba. El seu últim habitant, a qui vam conéixer personalment fent feines del camp en l'aldea, la va abandonar l'any 1990. Les Alberedes no té camí asfaltat d'accés i es troba en una de les zones més desconegudes de la comarca dels Ports.

Dir que els seus habitants, tot i pertànyer a un municipi valencianoparlant com Portell, parlaven castellà, donada la major proximitat geogràfica als pobles de l'Aragó, a més, anaven a escola al veí mas de San Juan, en Terol, a dos-cents metres de l'aldea. La introducció del llibre de pobles abandonats que hem escrit José Manuel Almerich i jo és el testimoni de seu últim habitant. En este mateix blog podeu consultar una altra entrada sobre les Alberedes ací.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Agustí, por tu magnífico trabajo tienes un premio, el Blog de Oro, puedes pasar por mi blog a retirarlo.
!! FELICIDADES !!

Jordi Marín ha dit...

Les Albaredes són un lloc molt especial, magic... per Sant Marc recupera una mica de la seva vida quan la gent de Portell va a passar el dia, però si voleu emportar-vos una bona impressió del que realment és i significa aquell racó de món, llegiu el fragment que li dedica l'Espinas al seu llibre A peu per l'Alt Maestrat.

Posa la pell de gallina, potser ser fill de portellà hi té a veure, però us asseguro que no us deixarà indiferents.

David ha dit...

Ahir vaig anar a les Albaredes amb mon pare i em vaig quedar impressionat. A part d´estar en un bon enclavament el camí que agafes per a anar al despoblat a estat hormigonat, a més s´ha senyalitzat i a l´ermita de Sant Marc es poden apreciar diverses "reformetes". Per últim la casa de l´últim habitant que apareix al llibre dels pobles abandonats, ha estat un poc reformada i es troba neta. Per altra banda, també hi ha la majoria de cases que es troben en un estat lamentable, encara que alguna d´elles és accessible, però sempre amb cautela. M´encanta poder observar com els nostres avantpassats decoraven les cases i estaven amoblades. En alguns casos pareix que d´un moment a un altre tinguen que tornar els propietaris i encara es nota l´olor a llenya de les xemeneies.

Anònim ha dit...

Bona nit,

Soc Ernesto, he deixat altres comentaris sobre altres pobles (el Chorrico, Bibioj)...Agustí m´agradaria saber per favor qui es el ultim habitant de les Alberedes? vull dir, es seu nom i cognoms...Ho dic, perque seria molt important de cara al viatge que tenim pensat, coneixer-li o a un del seus descendents per a saber mes sobre aquest poble. Com pense que ja saps, som unes persones que volem fer un projecte de repoblació en un poble abandonat o deshabitat... Moltes graciès.
El meu mail es :edclneige@gmail.com

Anònim ha dit...

Ola,
el últim habitant de les alberedes va ser Simon Martí Soler, que va morir fa 9 any. Jo soc la seua filla, hem dic Lina Martí. Si voleu sabre qualsevol cosa fiqueuse en contacte amb mi x mig del email: marta-tm91@hotmail.com