dilluns, 6 de juliol del 2009

El llibre "El Boixar. Identidad como pueblo" de Vicente Galmés (editat per la Diputació de Castelló, any 2006)

Fotos: portada del llibre i El Boixar durant l'any 2002

L'apartat més important del llibre fa referència a la vida quotidiana durant el segle XX. El nucli ara no està deshabitat

El llibre "El Boixar. Identidad como pueblo" ens ofereix una aproximació a este nucli de població pertanyent a La Pobla de Benifassà i situat en el cor de la Tinença de Benifassà. L’obra ha sigut publicada per la Diputació de Castelló, dins la seua col·lecció “Biblioteca Popular” i l’autor és Vicente Galmés.

El llibre parla del Boixar, però també de la seua comarca, constata l’evolució demogràfica que hi ha tingut el nucli de població, així com les masies del terme, i fa un incís en les masies més importants, com per exemple Mas de Roda o Mas Blanch.

Però sense cap dubte, l’apartat més important és aquell que fa referència a la vida quotidiana en el poble durant el segle XX. Els recursos econòmics, l’escola i els mestres, els treballadors del boix, els apicultors, les tendes del poble, els tractants… així com també les relacions socials (alimentació, forns, matança, el·laboració del formatge…), les festes i un apartat dedicat a les llegendes, històries, anècdotes i curiositats.

El treball de Vicente Galmés Conde també aporta testimoni gràfic de com era El Boixar durant el segle XX. Fotos dels protagonistes de la vida al poble, i del mateix poble. Enhorabona per este llibre.