dimecres, 22 de juliol del 2009

Recreació de la rebel·lió dels moriscos en la Muela de Cortes de Pallás (any 1609)

Cortes de Pallás ha viscut la recreació la rebel·lió de la Muela de Cortes (any 1609), la qual va tindre com a conseqüència l'expulsió dels moriscos. En total, d'uns 1.500 habitants, quedaren uns 150. De totes formes, el que vam vore a Cortes el passat diumenge 19 de juliol és un episodi important, però local, de la situació que es vivia sota l'administració de Felipe III, quan este va obligar a l'expulsió dels moriscos l'any 1609.

En el cas valencià, els moriscos (persones de religió musulmana que s'havien batejat però que continuaven professant la seua fe) representaven entre 120.000 i 130.000 persones, un terç, aproximadament, dels 400.000 valencians i valencianes del moment. Un percentatge de població importantíssim que en ser expulsat, deixà una gran quantitat de llogarets i nuclis de població deshabitats, donat que els moriscos vivien en comunitats xicotetets, i havien sigut arraconats a les zones que els pobladors cristians no volien.

A Cortes, a la tardor de 1609 es va viure una important oposició per part dels moriscos, la qual cosa va obligar a intervindre els Terços de Flandes. Els moriscos, atrinxerats en la Mola de Cortes, oposaren una gran resistència, tal i com relaten els testimonis de l'època, i van ser durament reprimits. Els terrenys que formen ara la comarca de la Vall de Cofrents-Aiora, van quedar pràcticament despoblats. Més informació sobre l'expulsió dels moriscos ací (en este blog) i ací (wikipèdia). A l'entrada de Cortes hi ha un mural de ceràmica que recorda l'episodi de la batalla de la Mola.
Fotos: (Ordenades de dalt cap a baix). Comitiva que anuncia l'expulsió dels moriscos (19); oposició per part de la població morisca i primeres lluites (18); proclamació del líder local dels moriscos (17); indumentària morisca i dels Terços de Flandes (16 i 15); moments de la batalla de la Muela (14, 13); repressió final i posterior rendició (12); apressament de la població morisca supervivent per dur-la cap als ports i l'exili (11, 10, 9); placa inaugurada després de la recreació històrica (8); abraçada final entre els 50 participants en la recreació, moriscos i cristians (7); fotografia de grup en la plaça de Cortes (6); moriscos amb Bernat i jo (5); Bernat i jo en el principi de la senda La Cortada, que puja a La Muela (4); vistes del magnífic paisatge des de la senda de la Cortada o ja dalt la Muela de Cortes (3, 2 i 1).

1 comentari:

Agustí Hernàndez ha dit...

La veritat és que l'acte, amb abraç finals entre els "contrincants" va estar molt bé. No ho he comentat: van participar unes 50 persones figurants, i la plaça i rodalies estava plena. També per part de l'Ajuntament s'ha posat en marxa una ruta morisca.